Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0603 – 129

1919. június 3-án született Máriássy Félix Kossuth-díjas magyar filmrendező, főiskolai tanár, vágó, forgatókönyvíró. Fontosabb rendezései: Budapesti tavasz, Egy pikoló világos, Külvárosi legenda. 1954-ben készült filmje a Rokonok. Kinek a regényéből készült a film?

Máriássy Félix 

1925. június 3-án született Tony Curtis, Oscar-díjra jelölt, kétszeres Golden Globe-díjas magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda, aki 130 alkotásban szerepelt, producer, író. Olyan filmekben láthattuk, mint a Trapéz, A siker édes illata, A megbilincseltek, a Spartacus vagy a Van, aki forrón szereti című világsiker. Az 1970-es évek elején Roger Moore társaként nagypályás amerikai üzletembert alakított, aki nem félt verekedésekbe keveredni sem. Milyen címmel futott a sorozat Magyarországon?

Tony Curtis

1967. június 3-án született a képen látható négyszeres olimpiai bajnok (1988, 1992) úszó. Az 1988. évi szöuli olimpián a 200 és 400 méteres vegyesúszásban olimpiai bajnoki címet szerzett, majd az 1992. évi barcelonai olimpián megvédte mindkét olimpiai bajnoki címét. Így négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. Jónás Rita színművész házastársa. Ki ő?

Darnyi Tamás

1974. június 3-án született Elek Ferenc Jászai Mari-díjas magyar színész, a Budapesti Katona József Színház tagja. Foglalkoztatott színházi és film- karakterszínész. Fontos mellékszerepben láthattuk A Király című sorozatban, ahol Zámbó Jimmy zenésztársát, az országos hírű trombitást és showmant alakította. Kit?

Elek Ferenc

1926. június 3-án született Allen Ginsberg amerikai költő. Jack Kerouac nagy hatással volt rá. San Franciscóban jelent meg a Howl and Other Poems, a ma már klasszikus költészeti antológia, többek között Ginsberg verseivel (magyarul: Üvöltés, 1967). A kötetet követően Ginsberg a beat-nemzedék egyik irodalmi vezéralakjává vált. Nagy hatással volt Hobóra is, aki lefordította és elénekelte egyes verseit is. Járt Magyarországon és fellépett Hobo-koncerten, sőt, filmben is feltűnt. Melyik magyar filmben szerepelt?

Allen Ginsberg

1807. június 3-án született gróf Batthyány Kázmér reformkori liberális ellenzéki vezető, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt pedig főispán, kormánybiztos és az 1949-ben hivatalban lévő kormány tagjaként Magyarország első külügyminisztere volt. Szerepéért távollétében halálra ítélték, emigrációban hunyt el. Ki volt a miniszterelnök Batthyány Kázmér külügyminiszteri időszaka alatt?

Batthyány Kázmér

1906. június 3-án született Joséphine Baker, amerikai énekesnő, táncosnő, előadóművész, aki Európában futott be jelentős karriert. Becenevei a „Bronz Vénusz”, „Fekete Gyöngy”, a „Kreol Istennő” vagy egyszerűen „La Baker”. Baker volt az első afroamerikai nő, aki egy jelentős filmben játszott főszerepet. Ismert volt még az emberjogi mozgalom támogatásáért az Egyesült Államokban, a második világháború alatt az ellenállás segítéséért kitüntetést kapott. Melyik európai országban élt és kapott állampolgárságot Joséphine Baker?

Joséphine Baker

1950. június 3-án született Suzi Quatro amerikai énekesnő, zeneszerző, basszusgitáros és színész. Ő az első női basszusgitáros, aki komoly sikereket ért el. A zene mellett színházban, televízióban is szerepelt, filmvásznon is feltűnt, valamint rádióműsort is vezetett. Milyen stílusban zenél Suzi Quatro?

Suzi Quatro

1974. június 3-án született Bogdán László cigány családból származó politikus, több cikluson át Baranya megyei falujának polgármestere, cigány polgárjogi aktivista. Különösen nagy figyelmet fordított az iskoláztatásra, a tehetséggondozásra, a cigány kisebbség többséggel kialakított kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatára. Sikerei ellenére vitatták, és támadták öngondoskodásra alapozott támogatási elképzeléseit is. Melyik község polgármestere volt Bogdán László?

Bogdán László

1986. június 3-án született Rafael Nadal spanyol hivatásos teniszező, 2008-tól többször világelső az ATP listáján, kétszeres olimpiai bajnok. Összesen 81 egyéni és 11 páros ATP-tornát nyert meg, előbbiek közül 22 Grand Slam-verseny. Tizennégyszeres Roland Garros-, kétszeres, négyszeres US Open-, valamint kétszeres Australian Open-győztes. Melyik városban tartják a tenisz US Opent?

Rafael Nadal