Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0604 – 130

1930. június 4-én született Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas magyar tévérendező, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész, a Magyar Televízió örökös tagja. Műfajteremtő, a magyar televíziózás történetének meghatározó művésze, szinte minden televíziós műfaj kialakításában úttörő szerepet vállalt. Mégis leginkább a Szomszédok című teleregény egyik alkotójaként és rendezőjeként emlékszünk rá. A sorozatban szerepel felesége, Csűrös Karola is. Melyik szerepben?

Horváth Ádám

1942. június 4-én született Béres Ilona, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Egyik legelső filmszerepében, a Jókai Mór regényéből készült romantikus kalandfilmben Tímeát, Ali Csorbadzsi lányát, Tímár Mihály feleségét alakította. Mi a film címe?

 Béres Ilona

1965. június 4-én született Mick Doohan ausztrál motorversenyző, 1994 és 1998 között megszakítás nélkül ötszörös MotoGP-világbajnok. Doohan sokáig az örökranglista második helyén állt öt zsinórban megszerzett királykategóriás világbajnoki címével, de mivel Valentino Rossi 2001 és 2005 között megismételte ezt a teljesítményt, ezzel már „csak ” társbérletben állnak az örökranglista második helyén. Milyen motorral versenyzett Doohan? [Nézd meg jól a képet! ;-)]

Mick Doohan

1970. június 4-én született Deborah Compagnoni, háromszoros olimpiai bajnok olasz alpesi síző. 1992-ben Albertville-ben szuperóriás-műlesiklásban, 1994-ben Lillemhammerben óriás-műlesiklásban, 1998-ban Naganoban szintén óriás-műlesiklásban nyert, emellett Naganoban műlesiklásban ezüstérmet szerzett. Melyik országban van Nagano?

Deborah Compagnoni

1975. június 4-én született Angelina Jolie Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, fotómodell, író, producer, filmrendező, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja, korábbi jószolgálati nagykövete. Rokonai között számos híresség van, mint például Chip Taylor nagybátyja, James Haven a testvére, Jacqueline Bisset és Maximilian Schell keresztszülei. Édesapja szintén színész, akinek révén szlovák és német felmenői vannak. Ki Angelina Jolie édesapja?

Angelina Jolie

1972. június 4-én született a képen látható kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok magyar kenus, aki két olimpiai bronzérmet is szerzett. Négy olimpián vett részt, az ötödik olimpiáján Kozmann Györggyel képviselték volna Magyarországot a 2008-as pekingi olimpián, azonban 24 nappal az olimpia előtt szívmegállás miatt váratlanul meghalt. Ki ő?

Kolonics György

1985. június 4-én született Lukas Podolski német válogatott labdarúgó. 2004 óta a német labdarúgó-válogatott tagja, ahol minden nagy tornán részt vett. 2014-ben Brazíliában világbajnoki címet szerzett, 2006-ban és 2010-ben világbajnoki bronzérmes volt. Milyen származású Podolski?

Lukas Podolski

1789. június 4-én született Friedrich Boie német entomológus, herpetológus, ornitológus és ügyvéd. Számos új állatfaj leírója volt, emellett ő különített el néhány, korábban nem elhatárolt madárnemet is. Fiatalon elhunyt öccsével közösen ők voltak körülbelül 50 új hüllőfaj leírói is. Mivel foglalkozik az entomológia tudománya?

Friedrich Boie

1867. június 4-én született Carl Gustaf Emil Mannerheim politikus, hadvezér a második világháborúban. Sokáig a cári hadsereg tisztje volt, de 1917-ben hazatért hazájába, ahol az 1918-as polgárháborúban a fehérek oldalán harcolt, és nagy szerepe volt a győzelem kivívásában. 1931–39-ben a haditanács elnökeként kiépítette a róla elnevezett Mannerheim-vonalat. 1939–40-ben ő vezette hazája hadseregét a téli háborúban. 1944–1946 között hazája államfője volt. Melyik ország elnöke volt Mannerheim?

Carl Gustaf Emil Mannerheim

1971. június 4-én született Noah Wyle amerikai film-, televíziós és színpadi színész. Fontosabb filmszerepei közé tartozik az Egy becsületbeli ügy (1992), A szilikonvölgy kalózai (1999), a Donnie Darko (2001) és a W. – George W. Bush élete (2008), továbbá Flynn Carsen a Titkok könyvtára televíziós filmekben és sorozatban (2004–2018), valamint Tom Mason az Éghasadás (2011–2015) című sci-fi-sorozatban. Legismertebb televíziós szerepe Dr. John Carter egy amerikai kórházsorozatban. Alakításával három Golden Globe- és öt Primetime Emmy-jelölést szerzett. Mi a sorozat címe?

Noah Wyle