Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0605 – 131

1723. június 5-én született a képen látható skót klasszikus közgazdász és filozófus. Általában őt tartják a modern közgazdaság-tudomány atyjának. 1776-ban megjelent A nemzetek gazdagságát a nyugati világ egyik legnagyobb hatású műveként tartják számon, amellyel megalapította a klasszikus közgazdaságtant. A könyv egyik központi gondolata a szabadkereskedelem. Ki ő?

Adam Smith

1900. június 5-én született Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás feltalálója, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre. Mi az eljárás neve?

Gábor Dénes

1958. június 5-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. Híres szerepei: Zárzorró (Papírkutyák), Pista (Zimmer Feri), Berkics László (A mi kis falunk) Cingár (Üvegtigris 1-3.). Ki ő?

Szarvas József 

1961. június 5-én született Vincze Lilla EMeRTon-díjas magyar énekesnő, szövegíró. Karrierje 1986-ban indult, amikor együttesével megnyerték az Interpop fesztivált. Az együttes eredeti felállásban 1990-ig létezett, utána az énekesnő Cziglán Istvánnal dolgozott tovább. A 2000-es évek elején crossover stílusra váltott, 2008-ban ebben a stílusban készült el Angyalnak, madárnak című lemeze. 2009-ben újra összeállt régi együttese, …

Vincze Lilla

1963. június 5-én született Rudán Joe magyar rockénekes. 1990-ben került az első magyar heavy metal albumot jegyző zenekarba, melynek 2010-ig énekese volt. Az együttes országos ismertséget már az 1983-as televíziós Ki mit tud vetélkedőn szerzett, amikor a közönség szavazatainak köszönhetően a második helyezést érték el. Rudán Joe Kalapács Józsefet váltotta a zenekarban. Mi az együttes neve?

Rudán Joe

1971. június 5-én született Mark Wahlberg Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész és televíziós producer. Korábban Marky Mark néven vált ismertté 1991-es debütalbuma révén, amin rapzenét adott elő a Marky Mark and the Funky Bunch formációval. Oscar díjra első ízben 2007-ben jelölték A tégla című filmben Sean Dignam törzsőrmester karakterének megformálásáért. Ki rendezte a filmet?

Mark Wahlberg

Martin Scorsese

1956. június 5-én született Kenny G (polgári nevén Kenneth Bruce Gorelick) amerikai jazz-muzsikus. 1982-ben indult el szólózenészi karrierje. Első lemeze ugyanebben az évben jelent meg. Második albumát 1983-ban adták ki. Harmadik lemezét 1985-ben jelentette meg. Ez a három album számít Kenny G legsikeresebb lemezeinek. Az évek során hatalmas sikert ért el, turnézott is, számtalan zenei fesztiválon részt vett, még az amerikai elnöknek is játszotta dalait. Milyen hangszer virtuóza Kenny G?

Kenny G

1878. június 5-én született Pancho Villa, eredeti nevén José Doroteo Arango Arámbula a mexikói forradalom egyik legjelentősebb vezéralakja. A Pancho név egy magyarul is gyakori keresztnév becézése. Melyik magyar becenévnek felel meg?

Pancho Villa

1898. június 5-én született Federico García Lorca spanyol költő, drámaíró, festő, zeneszerző. A legnagyobb 20. századi drámaírók egyike. A spanyol polgárháborúban a terror áldozata lett. A magyar költő így emlékezik meg róla: „Garcia Lorca halott! hogy senki se mondta nekem még!/ Háboruról oly gyorsan iramlik a hír, s aki költő/ így tünik el! hát nem gyászolta meg őt Európa?” Ki a költő?

Federico García Lorca

1949. június 5-én született Ken Follett walesi író, aki történelmi kalandregényeket és napjainkban játszódó krimiket ír. Legsikeresebb regényei: Könyörtelenül (1979), Kulcs a Manderley-házhoz (1980), Kaland Afganisztánban (1986) és Az idők végezetéig (2007). Számos regényéből film készült : A katedrális, valamint Az idők végezetéig című művét televíziós sorozat formájában vitték képernyőre, de az 1978-as első sikerkönyvét, a Tű a szénakazalbant is megfilmesítették. Ki volt a film főszereplője?

Ken Follett


Donald Sutherland