Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0606 – 132

1599. június 6-án született Diego Velázquez spanyol festő. Spanyol tradíciókból kiindulva, de Tiziano, majd Peter Paul Rubens hatása alatt alakította ki egyéni stílusát. Remek portréfestő volt, továbbá zsánerképei és bibliai témájú képei is jelentősek. A Breda átadása egyetlen történelmi képe, melyet sokan e műfaj európai csúcspontjának tartják. Milyen korstílusba sorolható Velázquez festészete?

Diego Velazquez

Velazquez Breda átadása

1799. június 6-án született a képen látható orosz költő, író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, aki mindhárom műnemben maradandó alkotásokat hozott létre. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtője. Főbb művei: Anyegin, A kapitány lánya, Kaukázusi fogoly, Bahcsiszeráji szökőkút. Ki ő?

Alekszandr Puskin

1868. június 6-án született Robert Falcon Scott, a Déli-sark kutatója. Két híres felfedező utazást tett az Antarktiszra. Elsőként a Discovery expedíciót (1900-1904), majd másodiknak a Terra Nova expedíciót (1910-1913). Ezen másodikként érte el a Déli-sarkot, egy hónappal lemaradva vetélytársa mögött, és a visszaúton életét vesztette. Ki érte el először a Déli-sarkot?

Robert Falcon Scott

1859. június 6-án született Bánki Donát magyar gépészmérnök, feltaláló és műegyetemi tanár. Korának egyik legnagyobb gépészmérnöke, a hidrogépek, kompresszorok és gőzturbinák szerkezettanának professzora. 1893. február 11-én Csonka Jánossal együtt szabadalmaztatta a gépészet területén korszakos találmányát, megelőzve ezzel a külföldön általánosan úttörőnek tartott Wilhelm Maybachot. Mi ez a találmány?

 Bánki Donát

1875. június 6-án született Thomas Mann német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Első regényéért, az 1900-ban írt, 1901-ben kiadott A Buddenbrook házért 1929-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Hitler hatalomra jutása után száműzetésbe kényszerült. 1937-ben Budapesten a Szép Szó című folyóirat felkérésére felolvasóestet tartott. A rendőrség nem engedte meg, hogy a Szép Szó főszerkesztője felolvassa az ez alkalomra írt ódáját Thomas Mannhoz. Ki volt ez a főszerkesztő?

Thomas Mann

1913. június 6-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színház- és filmtörténet egyik legérdekesebb, legeredetibb és legközkedveltebb alakja. Kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. Ki ő?

Gobbi Hilda

 

1956. június 6-án született Björn Borg korábbi világelső svéd teniszező. Összesen 11 Grand Slam-tornát nyert meg, hatszor nyerte meg a Roland Garrost. További öt Grand Slam-címét Wimbledonban szerezte. Megközelíthetetlen nyugalma és hidegvére miatta „Jégember” becenevet kapta, ellentétben egyik legfőbb ellenfelével, aki és lobbanékony, heves viselkedésével tűnt ki. Kettejük vetélkedéséről 2017-ben film is készült. Ki ez a teniszező?

Björn Borg


John McEnroe

1970. június 6-án született a képen látható magyar színész, énekes, rendező, költő, műfordító. A Beugró című televíziós műsor állandó szereplője volt. Olyan filmekben láthattuk, mint a Kútfejek, az Üvegtigris 1-3., a Papírkutyák, a Szuperboyz vagy a Zimmer Feri 2. Kedvelt szinkronszínész, több alkalommal kölcsönözte a magyar hangját Rowan Atkinsonnak és Ben Stillernek. Ki ő?

Kálloy Molnár Péter 

1981. június 6-án született Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas magyar színész, énekes, Magyarország egyik legismertebb musicalszínésze. Több mint 70 musical és rockopera főszerepét játszotta el. 2008-ban megnyerte a Magyar Televízió a Társulat című szereposztó versenyét, ezzel eljátszhatta egy rockopera 25 éves jubileumi előadássorozatában a címszerepet. Melyik rockoperáról van szó?

Feke Pál

1984. június 6-án született ByeAlex, Fonogram-díjas magyar énekes, dalszerző, producer, frontember, X-Faktor zsűri. Bár korábban már több kislemeze megjelent, valójában az Eurovíziós Dalfesztivál 2013-as magyar nemzeti válogatójában, A Dalban tett szert ismertségre, és képviselte Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben, amelyen a 10. helyezést ért el. Melyik dalát adta elő az Eurovíziós Dalfesztiválon?

ByeAlex