Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0607 – 133

1958. június 7-én született Prince, Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró. Minden idők egyik legtermékenyebb előadója volt, 39 stúdióalbumot adott ki karrierje során, és több száz dalt adott ki saját neve és álnevek alatt, amely mellett más előadóknak is írt dalokat. 1984-ben hatodik stúdióalbuma, filmjének zenéje hozta meg neki karrierje legnagyobb sikereit, hat hónapon keresztül volt a Billboard 200 élén. Az albumért Oscar-díjat is nyert. Mi volt az album és a film címe?

Prince

1848. június 7-én született a képen látható francia festő, van Gogh és Cézanne mellett a posztimpresszionizmus legnagyobb képviselője. Kalandos élete során volt tengerész, jómódú üzletember és nyomorgó festő, élt Peruban, Párizsban és Tahitin. Művészete hatással volt a fauvizmusra és a kubizmusra is, Pablo Picasso és Henri Matisse munkásságára. Ki ő?

Paul Gauguin

1953. június 7-én született Seregi Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Sikeres rendező, de a közönség először gyermekszínészként ismerte meg, amikor 1966-ban eljátszotta a Tüskevár című filmsorozat egyik főszerepét. Mi volt a karaktere neve?

Seregi Zoltán

1909. június 7-én született Jessica Tandy Oscar-díjas, Golden Globe-díjas és Emmy-díjas brit színésznő. Egyike azon keveseknek, akiket a színpadon, a televízióban és a filmekben is elismertek. Nyolcvanévesen nyerte el az Oscar-díjat 1989-ben a Miss Daisy sofőrje főszerepéért, ezzel a legidősebb Oscar-díjat nyert színésznőnek számít a filmtörténetben. Ki volt a filmbeli partnere, akit alakításáért Oscarra jelöltek?

Jessica Tandy

Morgan Freeman

1952. június 7-én született Liam Neeson Oscar-díjra jelölt északír színész. Egyik legismertebb szerepe Oskar Schindler a Schindler listája című filmben. Továbbá szerepelt még olyan sikeres filmekben, mint a Star Wars I. rész – Baljós árnyak, Narnia krónikái és a Batman: Kezdődik!. Felesége sikeres angol színésznő volt, aki 2009-ben egy síbaleset során elszenvedett fejsérülése következtében elhunyt. Ki volt Liam Neeson felesége?

Liam Neeson


Natasha Richardson

1896. június 7-én született a képen látható magyar kommunista politikus, gazdaságpolitikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1953 és 1955 között, valamint az 1956-os forradalom alatt a Minisztertanács elnöke. A forradalomban betöltött szerepéért egy kirakatper során halálra ítélték és kivégezték, majd titokban álnéven eltemették. 1989. június 16-án, tömegmegmozdulássá vált újratemetése a magyarországi rendszerváltás egyik emblematikus eseménye lett. Ki ő?

Nagy Imre

1981. június 7-én született Anna Kurnyikova orosz hivatásos teniszezőnő, 2003-ban visszavonult hát- és gerincsérülései miatt. Pályafutása legjobb eredményeit párosban érte el: 16 WTA-tornát nyert meg, ebből kettő Grand Slam (Martina Hingisszel párban), és világelső is volt 1999-ben. Élettársával, a világhírű énekessel három gyermeket nevelnek. Ki Anna Kurnyikova párja?

Anna Kurnyikova

Enrique Iglesias

1940. június 7-én született a képen látható világhírű walesi popénekes, színész. Pályája során 100 filmben énekelt. A legismertebb a Woody Allen forgatókönyvéből készült Mi újság, cicababa?, illetve a Tűzgolyó című James Bond-film. 1965 óta hozzávetőleg 150 millió darabot adtak el lemezeiből. Egyik legismertebb dala a Sexbomb. Ki ő?

Tom Jones

1952. június 7-én született Orhan Pamuk Nobel-díjas író, a posztmodern irodalom vezető alakja; műveit több mint negyven nyelvre fordították le. Pamuk könyveinek témái között szerepelnek a Kelet és Nyugat közötti különbségek, az ebből adódó feszültség, valamint a tradíció és a modern világ szembenállása. Főbb művei: Sötétség és fény, Dzsevdet bej és fiai, Fekete könyv, A nevem: Piros, Hó. Milyen nemzetiségű Orhan Pamuk?

Orhan Pamuk

1934. június 7-én született Zádor Ervin olimpiai bajnok magyar vízilabdázó. 1956-ban olimpiai aranyérmet szerzett csapatával, többek között a szovjet válogatott legyőzésével, egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően. Az eseményt a mindenki által ismert politikai előzmények miatt elszabaduló indulatok jellemezték a medencében és a nézőtéren is. Melyik város adott otthont 1956-ban a nyári olimpiai játékoknak?

Zádor Ervin