Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0608 – 134

1867. június 8-án született Frank Lloyd Wright, egyike a 20. század első fele legkiemelkedőbb építészeinek. Építészetét az épületek és az azt körülvevő természetes környezet messzemenő harmonizációjára való törekvés jellemzi. Az 1935–1939 között épült Fallingwater-ház Wright egyik leghíresebb munkája, az épület alatt patak folyik, hogy a ház lakói még közelebb kerülhessenek a természetes környezethez. Hogy nevezik ezt az építészeti stílust?

Frank Lloyd Wright


Falling water Wright

1976. június 8-án született Lindsay Davenport korábbi egyéni és páros világelső, olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi teniszező. Egyéniben 98, párosban 32 héten keresztül vezette a világranglistát. 1996-os atlantai olimpián elnyerte a női egyes aranyérmét. Három egyéni, három páros Grand Slam-tornát nyert: 1998-ban a US Open, 1999-ben Wimbledon, 2000-ben az Australian Open győztese volt. Hol rendezik az Australian Opent?

Lindsay Davenport

1983. június 8-án született Kim Clijsters, flamand nemzetiségű belga hivatásos teniszezőnő, korábbi világelső egyéniben és párosban. Háromszor győzött a US Openen, egyszer az Australian Openen. Példa nélküli, hogy első gyermeke megszületése után szabadkártyával és ranglistahelyezés nélkül megnyerte a US Opent. Három gyermek édesanyjaként 2022 áprilisában vonult vissza. New York melyik részében rendezik a US Opent?

Kim Clijsters

1593. június 8-án született I. Rákóczi György erdélyi fejedelem. Uralkodása alatt Erdély gazdaságilag és politikailag is megerősödött. Sokat tett a református egyház és iskoláztatás felvirágoztatása érdekében. Felesége a magyar oktatás nagyasszonya, aki 1650-ben Comeniust, a kor legnagyobb pedagógusát Patakra hívta, ezzel örök időkre beírta nevét a magyar művelődés történetébe. Ki volt I. Rákóczi György felesége?

I. Rákóczi György

Lorántffy Zsuzsanna

1810. június 8-án született Robert Schumann német zeneszerző, korának egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja, és az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő zenekritikus volt. Mendelssohn és Chopin kortársaként zongoradarabokat, dalokat, szimfonikus és kamarazenei műveket, oratóriumot és operát is szerzett. Milyen korstílusba sorolható munkássága?

Robert Schumann

1843. június 8-án született Széll Kálmán magyar arisztokrata politikus, valóságos belső titkos tanácsos, előbb a Tisza Kálmán-kormány első pénzügyminisztere, majd a Magyar Királyság miniszterelnöke 1899-től 1903-as lemondásáig. Ki volt a magyar államfő Széll Kálmán miniszterelnöksége idején?

Széll Kálmán

1951. június 8-án született a képen látható walesi rockénekesnő, szövegíró, üzletasszony. Az 1970-es évek közepén tűnt fel a Lost in France és az It’s a Heartache című dalaival, de fénykorát az 1980-as években élte, amikor a világ minden táján a toplisták első helyét szerezte meg a Total Eclipse of the Heart című dalával. Ő volt az első nő, aki Faster than the Speed of Night című albumával rögtön az első helyen lépett be a brit toplistára. Továbbá ő volt az első walesi énekesnő, aki az amerikai toplista első helyére került. Ki ő?

Bonnie Tyler

1956. június 8-án született a képen látható magyar műrepülő versenyző, repülőoktató, berepülőpilóta. Tízszeres magyar nemzeti bajnok. Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon és világkupa-futamokon több mint harminc dobogós helyezést ért el. Ki ő?

Besenyei Péter

1962. június 8-án született Nick Rhodes angol zenész, énekes és producer, az 1980-as évek egyik legsikeresebb brit szintipop, new wave együttesének alapító tagja Simon Le Bon, John Taylor, Roger Taylor és Andy Taylor mellett. Többek között olyan sikeres dalokat jegyeznek, mint a Girls on Film, a Rio, a Save a Prayer, a The Reflex, a Hungry Like the Wolf, a The Wild Boys vagy a Notorious. Melyik zenekarról van szó?

Nick Rhodes

1977. június 8-án született Ye, huszonnégyszeres Grammy-díjas amerikai rapper, lemezproducer, filmrendező, divattervező és politikus. Fontos szerepe volt a 21. századi rap, hiphop és a popkultúra fejlődésében, minden idők egyik legbefolyásosabb előadója. Ye 2021-ben változtatta meg a nevét a jelenlegire. Korábban milyen néven szerepelt?

Ye