Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0609 – 135

1963. június 9-én született Johnny Depp Golden Globe-díjas amerikai színész, producer és zenész. A közönség kedvencévé Jack Sparrow kapitány szerepe avatta A Karib-tenger kalózai-filmekben, emellett 2004-ben az Én, Pán Péter című film főszerepéért Oscar-díjra jelölték. Pályakezdését olyan filmsikerek fémjelzik, mint a Rémálom az Elm utcában, az Ollókezű Edward vagy az 1986-ban Oliver Stone által rendezett, négy Oscar-díjat nyert háborús film, amely kíméletlenül szembesítette a társadalmat a vietnámi háborúban elkövetett bűnökkel. Mi a film címe?

Johnny Depp

1640. június 9-én született I. Lipót, Habsburg-házból származó osztrák uralkodó főherceg és német-római császár 1658-tól, valamint német, magyar és cseh király 1657-től 1705-ben bekövetkezett haláláig. Mi történt Magyarországon I. Lipót halála idején?

I. Lipót

1916. június 9-én született Somogyi József Kossuth-díjas magyar szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola tanára, 1974–1987 között rektora. A háború utáni szobrásznemzedék jelentős tagja. Leismertebb szobra a Martinász, mely Dunaújvárosban látható. Mi volt a martinász?

Somogyi József

Martinász szobor

1953. június 9-én született Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas magyar színművésznő, a Soproni Petőfi Színház örökös tagja. 1976 óta kisebb megszakításokkal a Madách Színház művésznője. A színház mellett filmekben láthatjuk, szinkronizál, rajz- és bábfilmek figuráinak adja a hangját. 1975-től 1980-ig egy népszerű gyermekműsor állandó szereplője volt, mint a Versmondó Lány. Melyik ez a műsor?

Hűvösvölgyi Ildikó

1781. június 9-én született a képen látható angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője. Gőzmozdonyának nyomtáva 1435 mm (4 láb 8½ hüvelyk) volt, ami a mai normál nyomtáv szabványa. A világ vasúthálózatainak több mint 60%-a ezt alkalmazza. Ki ő?

George Stephenson

1970. június 9-én született Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A női énekhangok közül a koloratúrszoprán melyik hangfekvésbe tartozik hangmagasság szerint?

Miklósa Erika

1961. június 9-én született Michael J. Fox kanadai–amerikai visszavonult színész, filmproducer, író és aktivista. Színészként öt Primetime Emmy-díjat, négy Golden Globe-díjat és két Screen Actors Guild-díjat tudhat magáénak. 1982 és 1989 a Családi kötelékek című szituációs komédiában szerepelt, majd a Vissza a jövőbe trilógia (1985–1990) tette világhírűvé, melyben a főszereplőt alakította. Mi a karakter neve?

Michael J. Fox

1984. június 9-én született Wesley Sneijder holland profi labdarúgó, a 2010-es labdarúgó-világbajnokság ezüstlabdása és bronzcipőse. Pályafutása alatt Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban, Franciaországban és Katarban játszott. Klubszinten legnagyobb sikerét 2010-ben érte el, amikor olasz csapatával Bajnokok Ligája győztes lett. Melyik olasz csapatban játszott Wesley Sneijder?

Wesley Sneijder

1672. június 9-én született I. Nagy Péter orosz nagyherceg, 1682–1725 között Oroszország uralkodója. 1721-ben az Orosz Birodalom névre keresztelte át országát, ezzel együtt a „minden oroszok cárja” helyett felvette a „haza atyja” és „az egész Oroszország császára” címet. Ezt követően az orosz uralkodók hivatalos titulusa „az egész Oroszország császára” lett, bár a mindennapokban továbbra is inkább a cár volt használatos. Melyik uralkodóház tagja volt I. Péter?

I. Nagy Péter

1981. június 9-én született Natalie Portman Oscar- és Golden Globe-díjas izraeli származású amerikai filmszínésznő. Az igazi ismertséget az új Csillagok háborúja trilógia hozta meg számára, 2011-ben a Fekete hattyú c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Első szerepét a Léon, a profi c. filmben kapta, amely kultuszfilm lett és nemzetközi sikert hozott rendezőjének, Luc Bessonnak, valamint a főszereplőknek. Ki volt Natalie Portman mellett a másik főszereplő?

Natalie Portman

Jean Reno