Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0610 – 136

1922. június 10-én született Judy Garland Golden Globe és többszörös Grammy-díjas amerikai filmszínésznő és énekes. Legismertebb szerepe Dorothy, az Óz, a csodák csodája című filmből. Lánya szintén színésznő, a Kabaré című musicalfilm Oscar-díjas sztárja. Ki Judy Garland lánya?

Judy Garland

Liza Minnelli

1819. június 10-én született Gustave Courbet francia festő. Az egészséges naturalizmus képviselője és a modern realista festészet megteremtője, a barbizoni iskola egyik legnagyobb tehetségű és hatású egyénisége. Feltétel nélküli híve volt a plein air festésnek. Mit jelent a festészetben a plein air kifejezés?

Gustave Courbet

1942. június 10-én született Ernyey Béla, magyar színész, műsorvezető, énekes és író. Színpadon és filmvásznon, Magyarországon és Ausztriában egyaránt játszott. Magyarországon országos ismertséget és népszerűséget az 1966–1967 között készült filmsorozat főszereplőjeként szerzett, mely a csavaros eszű, de öntörvényű, az egyenruháért - kezdetben - nem különösebben lelkesedő, léha fiatalember kalandjairól szól a hadseregben. Mi a sorozat címe?

Ernyey Béla

1888. június 10-én született Magyary Zoltán egyetemi tanár, iskolateremtő tudós, köztisztviselő. A közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője. Ugyan törekvései a szociális kérdésekre is érzékeny, ugyanakkor tisztán politikamentes szakirányítás megteremtésére nem jártak sikerrel, jelentősége így is kiemelkedő tudományágában. Emlékét megidézi Bereményi Géza 1985-ös, rendezőként első, nagy sikerű filmje, A tanítványok. Ki játszotta a filmben a professzort?

Magyary Zoltán

Gelley Kornél 

1927. június 10-én született a képen látható Kossuth- és háromszoros Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. 1957-től haláláig a fővárosi Madách Színház tagja volt. Bohózatokban, vígjátékokban, de drámai szerepekben is kiváló volt. Filmen először az Ütközet békében című alkotásban tűnt fel, majd többek között a Két félidő a pokolban, A tizedes meg a többiek, a Régi idők focija vagy Az ötödik pecsét című filmekben játszott. Ki ő?

Márkus László 

1915. június 10-én született G. Dénes György Kossuth-díjas költő, dalszövegíró, zeneszerző. Slágerei egy részét ma is ismerik, például a Csinibaba, a Megáll az idő, a Járom az utam, a Nekünk találkozni kellett, a Sajnos szeretem, a Haccacáré, az Ez történt Lellén. Ő fordította a Hello Dolly, a Hegedűs a háztetőn, a West Side Story, a Kabaré, a Chicagó, a My Fair Lady című musicaleket. A szakma és a közönség egyaránt becenevén ismerte. Mi volt a beceneve?

G. Dénes György

1972. június 10-én született Knézy Jenő műsorvezető, sportriporter, televíziós kommentátor, válogatott sportoló. Édesapja az ismert sportriporter Knézy Jenő. Milyen sportágban volt magyar válogatott játékos Ifj. Knézy Jenő?

 Knézy Jenő

1927. június 10-én született Kubala László labdarúgó, aki játszott a csehszlovák, a magyar és a spanyol válogatottban is. A World Soccer Magazine 1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó-játékosa közé sorolta. Pályafutása alatt játszott Magyarországon, Csehszlovákiában, Olaszországban, Spanyolországban, Svájcban és Kanadában. Melyik klub játékosa volt Spanyolországban?

Kubala László

1625. június 10-én született Apáczai Csere János, erdélyi magyar pedagógus, filozófus, az első magyar enciklopédista, a karteziánus ismeretelmélet korai magyar követőinek egyike. A kartezianizmusra jellemző a racionalizmus minden más fölé emelése. Jellemzi a tudat önbizonyosságából történő kiindulás (cogito ergo sum, azaz gondolkodom, tehát vagyok), a test és a lélek szigorú dualizmusa és a racionalista matematikai módszer. A kartezianizmus kinek a filozófiai tanítása?

Apáczai Csere János

René Descartes

1953. június 10-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész és kiváló művész volt. Szinházi és szinkronszerepei mellett filmekben is játszik. 2022-ben a Király című életrajzi sorozatban fontos mellékszerepben (Hulé Éva) láthattuk. Ki ő?

Csákányi Eszter