Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0615 – 141

1969. június 15-én született a képen látható német labdarúgó kapus. 1994-2008 között a Bayern München játékosa volt, közben 1995-2006 között a német labdarúgó-válogatottban is szerepelt. Széles körben méltatott, a legnagyobb kapusok egyikeként ismert, és több mint 400 mérkőzésen védte a Bayern kapuját. Ki ő?

Oliver Kahn

1939. június 15-én született Lőrincz L. László orientalista, író, műfordító. Írói álnevei: Leslie L. Lawrence, illetve Frank Cockney. Magyarország legsikeresebb kortárs írója az eladott példányszámok alapján. Mit jelent az orientalista szó?

Lőrincz L. László

1945. június 15-én született Harsányi Gábor Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színész, író, drámaszerző, érdemes művész. Országos ismertségét és népszerűségét a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem című tévéfilm görög diplomatájának, valamint az Egy óra múlva itt vagyok című tévésorozat főszereplője megformálásának köszönhette. Mi volt a karakter neve?

Harsányi Gábor

1954. június 15-én született a képen látható amerikai színész, humorista és zenész. 1982-ben elhunyt bátyja szintén színész volt. Emlékezetes alakítása volt Michael Dooley nyomozó a Kutyám, Jerry Lee (1989), a Kutyám, Jerry Lee 2. (1999) és a Kutyám, Jerry Lee 3. (2002) című akciófilmekben. 2001 és 2009 között a Jim szerint a világ című szituációs komédia főszereplője volt. Ki ő?

James Belushi

1963. június 15-én született Helen Hunt Oscar-, Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas amerikai színésznő, filmrendező és producer. Legnagyobb sikere, a Lesz ez még így se! című romantikus vígjáték, amelyért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ki volt a partnere a filmben, aki alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat?

Helen Hunt

Jack Nicholson

1843. június 15-én született a képen látható norvég zeneszerző és zongoraművész, Henrik Ibsen Peer Gynt című drámájának megzenésítője. Az a-moll zongoraversenye a norvég romantika jelképévé vált, munkásságát Liszt Ferenc is nagyra tartotta. Ki ő?

Edvard Grieg

1964. június 15-én született Michael Laudrup labdarúgó, edző. Pályafutása legsikeresebb éveit a Barcelonánál töltötte, ahol négyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot. Ugyanezt egyszer megismételte a Real Madriddal is. Hazájának 104-szeres válogatottja, ahol 37 gólt szerzett. 1999-ben megválasztották a spanyol bajnokságban valaha játszott legjobb külföldi játékosnak. Melyik ország válogatottjában játszott Michael Laudrup?

Michael Laudrup

1979. június 15-én született a képen látható magyar színész. Olyan filmekben láthattuk, mint a Bőrnyakúak, a Kútfejek, a Szabadság, szerelem, az S.O.S. szerelem!, a Made in Hungaria című filmekben, vagy a Korhatáros szerelem, a Drága örökösök és a Mintaapák című sorozatokban. Ki ő?

Fenyő Iván 

1969. június 15-én született O'Shea Jackson amerikai rapper, zenei producer, színész, forgatókönyvíró, filmproducer, rendező. Az N.W.A együttes alapító tagja, az 1990-es és 2000-es évek rapzenéjének egyik meghatározó alakja. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Birkanyírás vagy a Tor-túra filmek és a Pofázunk és végünk. Milyen művésznéven ismerjük?

Ice Cube

1928. június 15-én született Tábori Nóra Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, több, mint 50 évig a Vígszínház művésze. Színházi előadások, filmek, szinkronszerepek, kabaréjelenetek sora fűződik a nevéhez. Ő alakította Mamókát Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese – félig musicalje eredeti szereposztásában. Mi a mű címe?

Tábori Nóra