Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0617 – 142

1882. június 17-én született a képen látható orosz zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb hatású komponistája. Műveiért szerzett elismerései mellett zongoristaként és karmesterként is nagy hírnévre tett szert. Minden stílusban otthonosan mozgott, a modern zene teljes eszköztára a birtokában volt. Főbb művei: A katona története, A léhaság útja, A tűzmadár, Petruska. Ki ő?

Igor Sztravinszkij

1928. június 17-én született Marton Frigyes kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató. A Rádió Kabarészínháza alapító tagja, érdemes és kiváló művész. 1970 és 1980 között főrendezője, majd 1985-ig igazgatója volt a budapesti Nagymező utcában működő kabarészínháznak. Mi volt színház neve?

Marton Frigyes

1929. június 17-én született Tigran Petroszján szovjet-örmény sakkozó, nemzetközi nagymester, 1963 és 1969 között a sakk világbajnoka, kilencszeres olimpiai bajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, négyszeres szovjet bajnok. Melyik hegyvonulat található Örményországban?

Tigran Petroszján

1239. június 17-én született I. Eduárd, melléknevein Nyakigláb Eduárd vagy a Skótok pörölye, Anglia királya 1272-től haláláig. Rátermett uralkodóként helyreállította országa apja uralma alatt szétzilálódott rendjét, ideiglenesen uralma alá hajtotta Skóciát, és 1282-ben végleg meghódította Walest. Ki volt az a magyar költő, aki verset írt az eseményről?

I. Eduárd

1927. június 17-én született a képen látható Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író. 1990-ben a magyarok és románok között kitört etnikai zavargások során a marosvásárhelyi RMDSZ székház ostromakor veszítette el bal szeme világát. Fontosabb művei: Mezítlábas menyasszony, Anyám könnyű álmot ígér, Csillag a máglyán, Advent a Hargitán. Ki ő?

Sütő András

1980. június 17-én született Venus Williams, négyszeres olimpiai bajnok, korábbi világelső, egyéniben, párosban és vegyes párosban összesen huszonháromszoros Grand Slam-tornagyőztes amerikai hivatásos teniszezőnő. Venus és szintén sikeres teniszező húga, Serena életéről készült 2021-ben a Richard király című életrajzi dráma, melyért a lányok apját alakító színész Oscar díjat kapott. Ki a színész?

Venus Williams

Will Smith

1818. június 17-én született Charles Gounod, francia zeneszerző. 1859-ben megírta a Faust című operát, melyet a franciák mai napig nemzeti operájuknak tartanak. Egyműves zeneszerzőnek tartják, mert első sikerét később megközelíteni sem tudta. Ki írta az opera alapjául szolgáló Faust című drámát?

Charles Gounod

1883. június 17-én született dr. Unger Emil, magyar zoológus, ichthiológus, hidrobiológus. Budapest második világháborús ostroma során egy bombatámadás következtében hunyt el. Milyen állatokkal foglalkozik ichthiológia tudománya?

Unger Emil

1966. június 17-én született Jason Patric, amerikai film-, televíziós- és színpadi színész. Olyan filmekben játszott szerepeiről ismert, mint Az elveszett fiúk, a Drog, a Sleepers - Pokoli lecke vagy a Geronimo - Az amerikai legenda. A Féktelenül című akciófilm folytatásában Sandra Bullock partnere volt, mert az első rész főhősét alakító színész nem vállalta el a szerepet. Ki volt ez a színész?

Jason Patric

1963. június 17-én született Greg Kinnear, Oscar-díjra jelölt amerikai színész, aki a Talk-Soup című kábel-sorozatnak köszönheti hírnevét. Oscar-jelölését 1998-ban a Lesz ez még így se! című filmért kapta. A filmben nyújtott alakításáért Helen Hunt megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ki volt a másik férfi főszereplő a filmben, aki alakításáért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat?

Greg Kinnear

Jack Nicholson