Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0619 – 144

1954. június 19-én született Kathleen Turner, kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő, rendező. Az 1986-ban bemutatott Előre a múltba című fantasyfilmjéért Oscarra jelölték. Az 1984-es A smaragd románca című kalandfilmje világsiker lett, melynek folytatása is elkészült A Nílus gyöngye címmel. Ki volt a partnere a filmben?

Kathleen Turner

Michael Douglas

1902. június 19-én született Bán Frigyes háromszoros Kossuth-díjas magyar filmrendező. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint az Úri muri, a Semmelweis, a Rákóczi hadnagya, a Szent Péter esernyője, a Szegény gazdagok, a Felmegyek a miniszterhez vagy a Kár a benzinért. Nemzetközi sikert ért el az 1948-ban készült Talpalatnyi föld című drámával, és a film fiatal férfi főszereplőjét azonnal országosan ismert színésszé tette. Ki játszotta a férfi főszerepet a filmben?

Bán Frigyes 

Szirtes Ádám

1927. június 19-én született Bánffy György Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész. Drámai színész volt, kiváló beszédtechnikája, orgánuma narrátorként és mesélőként jól érvényesült. „Mert ő volt. Ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a Nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga.” Melyik animációs sorozat mesélője volt Bánffy György?

Bánffy György

1945. június 19-én született Aun Szan Szu Kji mianmari politikus, az 1980-as évek óta harcol hazája erőszakmentes demokratizálásáért. 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki „a demokráciáért és emberi jogokért való erőszakmentes küzdelméért.” 2016. április 6-án Mianmar kormányfője lett. 2021. február 1-én katonai puccsal eltávolították pozíciójából. Mi volt Mianmar neve 1989-ig?

Aun Szan Szu Kji

1936. június 19-én született Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas erdélyi származású magyar színész, érdemes és kiváló művész. Beszédművészetet tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Színpadi és filmszerepei mellett sokat szinkronizált, az ő hangján szólalt meg Brinkmann professzor A klinika című sorozatban, és ő volt A Gyűrűk Ura és A hobbit című filmekben Ian McKellen magyar hangja. Mi volt itt a karakter neve?

Bács Ferenc

1623. június 19-én született Blaise Pascal francia matematikus, fizikus, vallásfilozófus, teológus, moralista és vitatkozó. Jelentőset alkotott a fizika, a matematika, a teológia, a filozófia és az irodalom témakörében is. A gondolkodásnak és a gyakorlati kísérletek tényadatainak tulajdonított döntő szerepet tudományos munkájában. Minek a mértékegységét nevezték el róla?

Blaise Pascal

1964. június 19-én született a képen látható brit politikus, az Egyesült Királyság miniszterelnöke 2019 és 2022 között. A Brexit elkötelezett támogatója volt, korábban, 2016 és 2018 között külügyminiszterként, illetve 2008 és 2016 között London polgármestereként tevékenykedett. Ki ő?

Boris Johnson

1947. június 19-én született Salman Rushdie indiai születésű brit író. Az 1988-ban kiadott A sátáni versek című regénye felháborodást váltott ki az iszlám világban Mohamed próféta „tiszteletlen” ábrázolása miatt. 1989-ben, Irán vezetője fatvával kiközösítést hirdetett Rushdie ellen istenkáromlás miatt, és minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére és emellett a regény kiadóinak kivégzésére is. Ki volt Irán vezetője 1989-ben?

Salman Rushdie

1898. június 19-én született Eisemann Mihály, magyar zeneszerző, karmester, zongorista. 22 operettet,16 filmzenét és számos slágert írt. Filmzenéi egy része saját operettjeinek átirata, így az Egy csók és más semmi című romantikus vígjáték is Jávor Pállal, és a képen látható női főszereplővel Ki ő?

Eisemann Mihály

Tolnay Klári

 

1942. június 19-én született a képen látható líbiai katonatiszt, forradalmár, diktátor. 1969-től 2011-ig Líbia de facto vezetője. Hivatalosan semmilyen címet vagy tisztséget nem viselt, azonban amíg hatalmon volt, szokásos megnevezése a kormány rendelkezéseiben és a hivatalos sajtóban a Líbiai Szocialista Népköztársaság Szeptember 1-jei Nagy Forradalmának Vezére vagy a Forradalom Testvéri Vezére és Útmutatója volt. Ki ő?

Moammer Kadhafi