Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0620 – 145

1819. június 20-án született Jacques Offenbach francia zeneszerző, csellista, az operett egyik úttörője. A 19. századi Európa zenéjére óriási hatással volt, több művét mind a mai napig játsszák. Egyik legismertebb szerzeménye a kánkán, az Orfeusz az alvilágban című operettjének második felvonásából. Melyik korstílus képviselője Offenbach?

Jacques Offenbach

1925. június 20-án született Kovács András Kossuth-díjas és kétszeres Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, az 1960-as évektől olyan remekműveket alkotott, mint A magyar ugaron, a Hideg napok, A vörös grófnő, a Nehéz emberek vagy az Októberi vasárnap. Mire utal az „Októberi vasárnap” cím?

Kovács András

1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló, érdemes és kiváló művész. A képregények mellett reklámfilmeket, rövid rajzfilmeket, rajzfilmsorozatokat készített, továbbá nagy sikerű egész olyan estés rajzfilmeket rendezett, mint a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi vagy Az erdő kapitánya. Ki írta a Vuk című rajzfilm alapjául szolgáló regényt?

Dargay Attila

1928. június 20-án született Martin Landau Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, producer. Legnagyobb sikerét Tim Burton 1994-es alkotásában, az Ed Wood-ban érte el, amellyel elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Magyarországon ismertté a Space: 1999, azaz "Világűr: 1999" című brit science fiction tévésorozat főszerepe, John Koenig parancsnok tette, melyet 1977-től láthattak a tévénézők. Milyen címen futott a sorozat hazánkban?

Martin Landau

1952. június 20-án született John Goodman Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer. A hangját számos animációs film szereplőjének kölcsönözte, és olyan sikerfilmekben láthattuk, mint a Ne folytassa, felség!, a A Flintstone család, a Blues Brothers 2000, a A nagy Lebowski, a Sakáltanya, Az Argo-akció, a Másnaposok 3. vagy a Kényszerleszállás című filmdráma. Ki volt a partnere az utóbbi filmben?

John Goodman

Denzel Washington

1954. június 20-án született Ílán Rámón az Izraeli Légierő vadászpilótája, az első izraeli űrhajós, az STS–107 jelű küldetés résztvevője. Az űrrepülés végén, 2003. február 1-én az űrrepülőgép végzetes balesetet szenvedett. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Ílán Rámón 

1964. június 20-án született Hevesi Tamás magyar énekes, labdarúgóedző. A Névtelen Nulla című zenekarával az 1980-as évek második felétől tűnt fel és tett szert népszerűségre. Néhány év csend után, 1994-ben robbant be újra a köztudatba az Ezt egy életen át kell játszani című slágerével, melynek videóklipjét egy bank reklámjaként vetítették a tévében. Melyik bankot reklámozta a klip?

Hevesi Tamás

1967. június 20-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar zenész, énekes. A Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője, valamint a Kiscsillag zenekar gitárosa, énekese, zeneszerzője. Ki ő?

Lovasi András

1967. június 20-án született a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas ausztrál-amerikai színésznő, modell és énekesnő. Akkori férje, Tom Cruise oldalán világsikert ért el a Túl az Óperencián című romantikus filmmel, majd Oscar-díjat kapott az Órák című film főszerepéért. Második férje Keith Urban country énekes. Ki ő?

Nicole Kidman 

1968. június 20-án született Robert Rodríguez mexikói származású amerikai filmrendező. A Desperado című filmmel került a köztudatba. Második nagy sikerű filmjében, az Alkonyattól pirkadatig című különleges vámpírtörténetben George Clooney mellett a másik főszereplő barátja, az ikonikus színész-rendező volt. Kiről van szó?

Robert Rodríguez

Quentin Tarantino