Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0621 – 146

1856. június 21-én született Strobl Alajos magyar szobrász, a századforduló magyar szobrászatának vezető egyénisége. A görög–római művészet tanulmányozása erősen hatott a stílusára, de az aktuális nyugati stílusokat is kipróbálta, s hamarosan kialakult egyéni stílusa. Egyik jelentős alkotása egyik legnagyobb költőnknek a Magyar Nemzeti Múzeum előtt található szobra. Kit ábrázol a szobor?

Strobl Alajos


Arány János

1897. június 21-én született Molnár Farkas magyar építész, festő és grafikus, az avantgárd építészet kiemelkedő alkotója. 1921-ben a Bauhaus tagja lett, tanulmányait ott folytatta, és többek között Walter Gropius tanítványa is volt. Ebben az időben széles körű grafikai tevékenységet fejtett ki. 1945-ben, építészetének kiteljesedése előtt bombatámadásban meghalt. Mit jelent eredetileg az avantgarde szó?

Molnár Farkas

1928. június 21-én született Bara Margit Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő. Noha színházban is folyamatosan játszott, magyarországi népszerűségét elsősorban filmszerepeinek köszönheti. Korán befejezte pályáját, egyik utolsó filmje, az 1975-ben bemutatott Hazudós Jakab az egyetlen NDK-s film, melyet jelöltek a legjobb idegen nyelvű filmek járó Oscar-díjra. 1999-ben ezt a filmet Hollywoodban is feldolgozták. Ki volt a film főszereplője?

Bara Margit


Robin Williams

1955. június 21-én született a képen látható francia labdarúgó, labdarúgóedző, sportdiplomata, az UEFA volt elnöke. Tagja volt annak a francia válogatottnak, amelyik megnyerte az 1984-es Európa-bajnokságot, valamint ő lett a legjobb és a legtöbb gólt szerző játékos is. Részt vett az 1978-as, 1982-es, és az 1986-os világbajnokságon is. Ki ő?

Michel Platini

1905. június 21-én született a képen látható irodalmi Nobel-díjas francia dráma- és regényíró, irodalomkritikus, politikai aktivista, valamint az ateista egzisztencializmus képviselőjeként a 20. századi francia filozófia vezéralakja. Főbb művei: Az undor, A fal, Egy vezér gyermekkora, A lét és a semmi, Bariona, Az Ördög és a Jóisten, Zárt tárgyalás. Ki ő?

Jean-Paul Sartre

1979. június 21-én született Chris Pratt amerikai színész, aki televíziós, valamint akció- és animációs filmek főszerepeiről ismert. A galaxis őrzői és a Thor című szuperhős-filmek, valamint a Jurassic World-filmek egyik főszereplője, tovább jelentős sikert ért el az Utazók című sci-fi férfi főszereplőjeként. Ki a női főszereplő?

Chris Pratt
Jennifer Lawrence

1973. június 21-én született Juliette Lewis amerikai színésznő, énekesnő. Olyan filmekben láthattuk, mint a Starsky és Hutch, a Cape Fear - A Rettegés foka, a Született gyilkosok, a Sulihuligánok, a Pasifogó kísérletek vagy a; Strange Days - A halál napja. Robert Rodríguez Alkonyattól pirkadatig című filmjében ő volt a női főszereplő Harvey Keitel, Quentin Tarantino és a képen látható színész oldalán. Ki ő?

Juliette Lewis

George Clooney

1982. június 21-én született Vilmos brit királyi herceg, Wales hercege, Cambridge hercege, Strathearn grófja és Carrickfergus bárója. III. Károly király és Diána walesi hercegné idősebbik fiaként jelenleg az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében az első helyet foglalja el. Melyik uralkodóházhoz tartozik Vilmos herceg?

Vilmos brit királyi herceg

1874. június 21-én született Kempelen Béla családtörténetíró, heraldikus, genealógus, újságíró. Mit jelent magyarul a heraldika tudománya?

Kempelen Béla

1953. június 21-én született Gergely Gábor asztaliteniszező, az 1979-ben világbajnokságot nyert magyar csapat tagja, aki mindig biztosan hozta még kiélezett helyzetekben is a tőle elvárt győzelmeket. Legnagyobb sikerét 1975-ben Kalkuttában érte el, ahol Jónyer Istvánnal párosban világbajnok lett. Melyik országban van Kalkutta?

Gergely Gábor