Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0622 – 147

1943. június 22-én született Klaus Maria Brandauer Golden Globe-díjas osztrák színész, rendező. Főszerepet játszott a hatalom és a hozzá kényszeresen alkalmazkodó egyén különféle történeti korokban játszódó drámáit bemutató fimtrilógia mindhárom részében, az Oscar-díjas Mephisto, a Redl ezredes és a Hanussen című filmekben. Ki a filmek rendezője?

Klaus-Maria Brandauer

1948. június 22-én született EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész. Az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté, melyen a Nem volt ő festő és a Repülj, kismadár című dalokkal indult. Legnagyobb slágere az Édes kisfiam című dal. Ki ő?

Cserháti Zsuzsa

1949. június 22-én született Meryl Streep, 2022-ig háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek alakításai filmekben, televízióban és színházban egyaránt láthatók. 21 jelölésével ő a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében, amelyből hármat váltott győzelemre (Kramer kontra Kramer, Sophie választása és A Vaslady), és 34 jelölésével szintén a legtöbbször jelölt színésznő a Golden Globe-díj történetében. Kit alakított a Vaslady című filmben?

Meryl Streep

1953. június 22-én született a képen látható kétszeres Grammy-díjas, emellett Emmy- és Tony-díjas amerikai énekesnő, dalszövegíró, zeneszerző, színésznő, melegjogi aktivista. Azon kevés előadóművészek egyike, akiknek GET-je van (Grammy-Emmy-Tony díj). Legsikeresebb dalai a "Girls Just Want to Have Fun", a "Time After Time", a "She Bop", és az "All Through the Night". Ki ő?

Cyndi Lauper

1898. június 22-én született Erich Maria Remarque német pacifista és antifasiszta író. Az első világháborúban besorozták katonának. A fronton súlyosan megsebesült. 1929-ben megjelent háborúellenes remekműve, amely feltárja a front legembertelenebb körülményeit, amelyek legalább annyira veszélyes ellenségek, mint a szemben álló hadsereg. Mi a mű címe?

Erich Maria Remarque

1913. június 22-én született a képen látható Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, író, műfordító, irodalomtudós. A Nyugat harmadik nemzedékének tagja, aki többféle műfajban is kiemelkedőt alkotott. Szépirodalmi művei közül kiemelkednek gyerekversei, melyekre a nyelvi játékosság és lelemény jellemző. Felesége Károlyi Amy költő volt. Ki ő?

Weöres Sándor

1947. június 22-én született Nógrádi Gábor magyar költő, író, újságíró, hangjáték-, tévéjáték- és filmforgatókönyv-író. Egyrészt jelentős gyermek- és ifjúsági iró, akinek olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Gyerekrablás a Palánk utcában, A mi Kinizsink vagy a Papa, ne már!, másrészt filmforgatókönyíró. Ő írta az 1992-ben készült nagy sikerű Sose halunk meg című film forgatókönyvét. Ki volt a film társ-forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője?

Nógrádi Gábor

1952. június 22-én született Graham Greene Oscar-díj-jelölt oneida indián származású kanadai színész. Legsikeresebb filmszerepét 1990-ben a Farkasokkal táncoló című filmben játszotta, amiért Oscar-díjra jelölték. Ki volt a hét Oscar-díjat nyert film rendezője és főszereplője?

Graham Greene

1962. június 22-én született Campino, a düsseldorfi Die Toten Hosen zenekar énekese, szövegírója. A Die Toten Hosen máig több mint tíz millió eladott lemezzel Németország egyik leghíresebb és legsikeresebb könnyűzenei együttese. Melyik műfajba sorolható a zenéjük?

Campino

1906. június 22-én született Billy Wilder hat Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Maradandó sikerfilmje a Van aki forrón szereti, amelyben Tony Curtis és Jack Lemmon mellett a női főszerepet a kor szexszimbóluma játszotta. Ki ő?

Billy Wilder

Marilyn Monroe