Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0623 – 148

1967. június 23-án született Berencsi Attila visszavonult filmszínész, zenész, festőművész, dalszövegíró. Országos ismertséget a Szerelem első-második-utolsó vérig című filmtrilógia főszereplőjeként szerzett. 1989-ben a nemzetiközi viszonylatban is sikeres a Túsztörténet című filmben alakított főszerepet. A film egy 1973-ban megtörtént magyarországi túszdráma alapján készült. Melyik városban zajlott le a túszejtés?

Berencsi Attila

1934. június 23-án született Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, háttérfestő, tervező (animátor), zeneszerző. Televíziósorozatain (Mézga család, Kérem a következőt!) generációk szórakoztak és nőttek fel. Ő rendezte az 1960-70-es években készült rajzfilmsorozat 37 epizódját, melynek középpontjában egy füllentős, hiú, kapzsi városi ember áll, akivel a leghétköznapibb dolgok történnek. A sorozatot külföldön is vetítették, hiszen nyelvi nehézségek sem voltak. Mi volt a karakter neve?

Gusztáv

1957. június 23-án született Frances McDormand Oscar-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő, producer. Egyike azon kevés színészeknek, akiket a színpadon, a televízióban és a filmekben is elismertek. Hat Oscar-jelöléséből hármat elnyert, köztük a Három óriásplakát Ebbing határában női főszerepéért. A film Oscar-díjat hozott az egyik férfi mellékszereplőnek is. Ki ő?

Frances McDormand

Sam Rockwell

1912. június 23-án született a képen látható angol matematikus, a modern számítógép-tudomány egyik atyja. Nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás hivatalos koncepciójának kidolgozására. A nevéhez fűződő róla elnevezett teszt több jelentős film és regény témája volt. A teszt célja, hogy a kérdező meg tudja-e állapítani a válaszokból, hogy azt ember vagy számítógép adta-e. Ki ő?

Alan Turing

1940. június 23-án született Wilma Rudolf amerikai atléta, az olimpiák történetének egyik legemlékezetesebb alakja, a „fekete gazella”. Az 1960-as nyári olimpián a 100 méteres síkfutás, a 200 méteres síkfutás és a 4 × 100 méteres váltófutás olimpiai bajnoka. Hol rendezték 1960-ban a nyári olimpiai játékokat?

Wilma Rudolf

1956. június 23-án született Kenéz György olimpiai bajnok sportoló, edző. Az 1976. évi, a kanadai Montréalban rendezett olimpián tagja volt a bajnoki címet nyert magyar csapatnak. Azon az olimpián három egyéni és egy csapataranynak örülhettünk. Melyik sportágban diadalmaskodott a magyar férfiválogatott?

Kenéz György

1888. június 23-án született a képen látható hegedűművésznő, a Zürichi Konzervatórium koncertszakának hegedűtanára, a Collegium Musicum Zürich alapítója, a Luzerni Fesztiválzenekar első hegedűszólamának tagja. Bartók Béla, Hubay Jenő, Othmar Schoeck, Willy Burkhard, Walter Schulthess, Émile Jaques-Dalcroze hegedűversenyeinek dedikáltja. Ki ő?

Geyer Stefi

1935. június 23-án született Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, edző. Minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázó olimpiai bajnoka. Az olimpiai játékokon 1952-ben, 1956-ban, 1964-ben aranyérmet, 1960-ban bronzérmet szerzett. Milyen sorrendben rendezték az alábbi városok az olimpiai játékokat?

Kárpáti György

1972. június 23-án született Zinédine Zidane algériai származású francia labdarúgó, edző. Világ- és Európa-bajnok. 108-szoros francia válogatott, UEFA-bajnokok ligája-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, UEFA-kupa-győztes, kétszeres olasz, egyszeres spanyol bajnok. A FIFA háromszor választotta az év labdarúgójának. 1998-ban aranylabdát nyert. Labdarúgó pályafutásának befejezése után edző lett. Csapatával háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját 2016-2018-ban. Melyik csapattal érte el edzői sikereit?

Zinédine Zidane

1930. június 23-án született Sárosi Katalin EMeRTon-díjas magyar táncdalénekesnő. Több száz rádiófelvétele készült, állandó résztvevője volt a táncdalfesztiváloknak. Férje Zsoldos Imre trombitaművész volt, fia Zsoldos Gábor „Dedy” dobos. Melyik népszerű zenekar dobosa volt Dedy?

Sárosi Katalin