Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0625 – 150

1852. június 25-én született Antoni Gaudí, katalán építész. Korai épületeire jellemző a mór, majd a gótikus stílus, arab-perzsa illetve francia neogótikus elemei, ám jellemzően az organikus építészet képviselője. Egyes szakírók ezt „katalán modernizmusnak” nevezik. Legismertebb épülete a Sagrada Família temploma. Hol található ez az épület?

Antonio Gaudi

Sagrada Familia

1884. június 25-én született Gyóni Géza, költő és újságíró. Alkotói korszaka az 1910-es évek körül kezdődött és az első világháborún át 1917-ben, hadifogságban bekövetkezett haláláig tartott. A körülmények hatására kései lírájának fő témájává a háború vált, legnagyobb ismeretségre szert tevő verse pedig a Csak egy éjszakára… címet viselő alkotás lett, melyet Przemyśl második ostroma idején írt. Jelenleg melyik országban található Przemyśl?

Gyóni Géza

1887. június 25-én született a képen látható magyar író, költő, műfordító, eszperantista, a Nyugat első nemzedékének tagja. Az olvasóközönség többnyire irodalmi karikatúráit ismeri, de életműve ennél jóval tartalmasabb és sokrétűbb. Legendásnak tartják ma már a néhol Kosztolányinak, néhol Babitsnak tulajdonított mondást, miszerint „Ez a marha volt köztünk az egyetlen zseni!” Ki ő?

Karinthy Frigyes

1947. június 25-én született feLugossy László Munkácsy-díjas magyar festő, performer, színész, rendező, író, forgatókönyvíró, énekes, az 1979-ben alakult underground rockzenét (art-rockot) játszó együttes tagja. Első nagylemezük, a Kalandra fel! (1983) volt az első magyar avantgárd-jellegű zenei album. Melyik zenekar énekese volt feLugossy László?

feLugossy László 

1949. június 25-én született Havas Henrik, Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető. Rádiós és televíziós munkái mellett számos riportkönyvet írt politikai és közéleti témákban, az élet sötét oldaláról (pornó, drog, szerencsejáték, alvilág), de írt kkönyvet sikeres sportolóról és zenészről is. Utóbbi, Benkő László egy legendás magyar együttes billentyűse volt. Melyik ez a zenekar?

Havas Henrik

1963. június 25-én született George Michael, kétszeres Grammy-díjas görög származású brit énekes és dalszerző, aki az 1980-as években megalapította egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel popduójukat. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith, valamint az 1990-es Listen Without Prejudice Vol. 1. Mi volt az együttes neve?

 George Michael

1981. június 25-én született Simon Ammann, négyszeres olimpiai bajnok svájci síugró. A világkupa versenyein 16 évesen mutatkozott be. 2002-ben a Salt Lake City-i olimpián mindkét egyéni számban olimpiai bajnok lett. 2010-ben Vancouverben ismét két olimpiai aranyérmet szerzett. Hol található Vancouver?

Simon Ammann

1903. június 25-én született George Orwell angol író, kritikus, újságíró. Fő műve az 1984 című disztópia. A spanyol polgárháborúban a köztársaságiakkal harcolt, ahol olthatatlan ellenszenv támadt benne a sztálinista Szovjetunióval szemben. 1943–44-ben írta meg másik népszerű művét, mely maró szatírája a sztálini rendszernek. Mi a mű címe?

George OrwelL

1841. június 25-én született Goll János, tanár, zeneszerző, az UTE első elnöke és egyik alapítója. Az Újpesti Tornaegylet a SMAFC és az NTE 1866 után a harmadik legrégebbi, ma is fennálló magyarországi sportegyesület. A nevének megfelelően tornaegyletként indult, később más sportágakat is űzni kezdtek az egyesületben, harmadikként alakult a labdarúgó csapat. Milyen sportágat kezdtek űzni másodikként az egyesületben?

Goll János

1894. június 25-én született dr. Fejérváry Géza Gyula, magyar zoológus, paleontológus, herpetológus. Mivel foglalkozik a herpetológia tudománya?

dr. Fejérváry Géza Gyula