Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0626 – 151

1963. június 26-án született Epres Attila Jászai Mari-díjas magyar színész. A széles közönség a Szomszédok című teleregényből ismerte meg, mint Sudár/Bíró Lászlót, az Alkotás presszó tulajdonosát, Alma főnökét. Színházi- és filmszerepei mellett szinkronszínészként többek között Az olasz meló, a Blöff és A feláldozhatók című filmek sztárját, a képen látható angol színészt, harcművészt, visszavonult műugrót szinkronizálta. Ki ez a színész?

Epres Attila 

Jason Statham

1949. június 26-án született Babos Gyula, Liszt Ferenc-díjas magyar dzsesszgitáros, aki számos hazai, illetve külföldi dzsessz-zenésszel lépett fel és készített lemezt. Felesége a képen látható EMeRTon-díjas magyar énekesnő volt. Ki ő?

Babos Gyula

Katona Klári

1824. június 26-án született Lord Kelvin, alias William Thomson, ír nemzetiségű brit matematikus, mérnök, a 19. század meghatározó fizikusa. 1848-ban dolgozta ki javaslatát az anyagok egyik fizikai jellemzőjének mérésére szolgáló skála bevezetésére. Ma elsősorban arról ismert, hogy ennek egysége, a kelvin az ő nevét viseli. Melyik fizikai jellemzőt mérjük ezzel a skálával?

Lord Kelvin

1971. június 26-án született Max Biaggi, olasz gyorsaságimotor-versenyző, hatszoros világbajnok. Pályafutása során legendásan rossz viszonyban volt kilencszeres világbajnok honfi- és pályatársával, egyik legfőbb riválisával, akivel a pályán és pályán kívül is számos összetűzésbe keveredett. Ki ez a rivális versenyző?

Max Biaggi

Valentino Rossi

1968. június 26-án született a képen látható olasz válogatott labdarúgó. Egész pályafutása során az AC Milan hátvédje volt. Egyedülálló módon több, mint ezer hivatalos mérkőzést játszott a Milan színeiben. Édesapja korábbi olasz szövetségi kapitány. 126 válogatottságával harmadik helyen áll az örökranglistán a válogatottban lejátszott meccsek száma alapján, ezeken a mérkőzéseken hét gólt szerzett. Ki ő?

Paolo Maldini

1986. június 26-án született Takács Nikolas, magyar énekes. 2010-ben elindult az X-Faktor televíziós tehetségkutató versenyen, ahol Leonard Cohen Hallelujah című dalával sikeresen mutatkozott be, majd a versenyben a második helyen végzett. Emlékszel, ki volt a 2010-es évad győztese?

Takács Nikolas

1835. június 26-án született Herman Ottó, magyar természetkutató, ornitológus, ichthiológus, arachnológus, néprajzkutató, régész és politikus. Sokoldalúsága előtt tisztelegve az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Milyen állatokkal foglalkozik az arachnológia tudománya?

Herman Ottó

1993. június 26-án született a képen látható Grammy-díjas olasz származású amerikai énekesnő, dalszerző és színész. Leghíresebb szerepe Cat Valentine volt a V, mint Viktória, illetve a Sam és Cat című sorozatokban. A 7 rings, a 34+35 és a Positions című dalok előadója. Ki ő?

Ariana Grande

1908. június 26-án született Salvador Allende, orvos, országának 1970 és 1973 közötti elnöke. Az Augusto Pinochet által vezetett, a hadsereg által végrehajtott puccs során az elnöki palota ostroma idején öngyilkos lett. Melyik ország elnöke volt Allende?

Salvador Allende

1970. június 26-án született Chris O’Donnell, amerikai színész. Első nagy sikere az 1992-es Egy asszony illata című film mellékszerepe, mely Golden Globe-jelölést hozott neki, míg a főszereplő Oscar-díjat kapott alakításáért. Ki játszotta a főszerepet, Frank Slade alezredest?

Chris O’Donnell

Al Pacino