Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0627 – 152

1955. június 27-én született Isabelle Adjani, francia színésznő, kétszeres Oscar-jelölt, aki ötször kapta meg a francia filmszakma legrangosabb kitüntetését, a César-díjat. Egyik legnagyobb sikere a Metró című, 1985-ben bemutatott francia film, melyben Christopher Lambert volt a partnere. Rendezője A nagy kékség, a Nikita, a Léon, a profi, Az ötödik elem és a Taxi című filmek alkotója. Ki a rendező?

Isabelle Adjani

Luc Besson

1975. június 27-én született a képen látható Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, producer. 2013-ban A nagy Gatsby című nagysikerű filmben ő alakította Nick Carraway-t. A 2014-es Gyalogáldozat c. életrajzi filmben ő játszotta a főszereplő Bobby Fischer sakklegendát. Legismertebb szerepe Peter Parker a Pókember című filmben és folytatásaiban. Ki ő?

Tobey Maguire

1970. június 27-én született Régine Cavagnoud, francia alpesi síversenyző. 2001-ben edzés közben halálos balesetet szenvedett. Három téli olimpián és öt világbajnokságon vett részt, legnagyobb sikerét 2001-ben a St. Antonban rendezett világbajnokságon érte el, ahol a Szuper-G aranyérmese lett. Melyik ország síparadicsoma St. Anton?

Régine Cavagnoud

1046. június 27-én született I. Szent László magyar király (1077-től 1095-ig uralkodott), a középkori lovagi eszményt megtestesítő uralkodó, aki 18 éves országlása során kiemelkedőt alkotott a törvényhozás, az egyházszervezés és a hadászat terén is. Melyik uralkodóház tagja volt I. László?

 I. Szent László

1985. június 27-én született a képen látható német-finn kettős állampolgársággal rendelkező autóversenyző, a Formula–1 2016-os szezonjának világbajnoka német színekben. Apja szintén Formula–1-es világbajnok. A világbajnoki cím megszerzése után váratlanul visszavonult a versenyzéstől. Aktív évei a Formula–1-ben: 2006-2016. Ki ő?

Nico Rosberg

1929. június 27-én született Palotás Péter olimpiai bajnok magyar labdarúgó, az Aranycsapat 12. tagja, kiemelkedő játékosa. 1952 őszétől posztján Hidegkuti Nándor volt az állandó csapattag, de ő továbbra is teljes értékű tagja maradt a válogatott gárdának. Ezután többnyire cserejátékosként jutott szóhoz. Összesen 24 alkalommal szerepelt a válogatottban és 18 gólt szerzett 1950 és 1956 között. Milyen poszton játszott Palotás Péter és Hidegkuti Nándor?

Palotás Péter

1977. június 27-én született a képen látható spanyol labdarúgó, csatár. A Real Madrid színeiben 550 bajnokin szerepelt, ezeken 228 találata van. A válogatottban 102 meccsen 44 gólt szerzett. Hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BL-győztes, valamint kétszeres spanyol gólkirály. Ki ő?

Raúl

1966. június 27-én született J. J. Abrams, amerikai film- és televíziós producer, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző és filmrendező. Legismertebb munkái A rejtély, az Alias és a Lost – Eltűntek című filmsorozatai Ő rendezte a Star Trek, a Sötétségben – Star Trek, a Mission: Impossible III, a Super 8, Az ébredő Erő és a Skywalker kora című filmeket. Ki a Mission: Impossible-filmek főszereplője?

J. J. Abrams

1913. június 27-én született Philip Guston kanadai-amerikai festő, nyomdász, falfestő és grafikus. Művészetére a tárgyias, természetes ábrázolásától eltérő valóságábrázolás jellemző, rendszerint mértani alakzatokat, színfoltokat alkalmazó alkotásokat készített. Milyen stílusban készült az alábbi képe?

Philip Guston

Philip Guston

1959. június 27-én született Janusz Kamiński Oscar-díjas lengyel operatőr, filmrendező. A világ egyik legsikeresebb rendezőjének állandó operatőre, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A barátságos óriás, a Kémek hídja, a Lincoln, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, a Különvélemény, az A. I. – Mesterséges értelem, a Ryan közlegény megmentése, az Amistad, a Jurassic Park 2. - Az elveszett világ, vagy a Schindler listája. Ki a rendező?

Janusz Kamiński

Steven Spielberg