Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0628 – 153

1577. június 28-án született Peter Paul Rubens flamand festőművész, Rembrandt mellett kora művészetének legjelentősebb alakja, a 17. századi flamand festészet egységes arculatának megteremtője. Sajátosan egyéni stílusa nagy hatást gyakorolt az európai festészet fejlődésére. A képen A három grácia című műve átható. Milyen stílusban készült?

Peter Paul Rubens

 Peter Paul Rubens: A három Grácia

1966. június 28-án született a képen látható amerikai színész, forgatókönyvíró, filmproducer és politikai aktivista. Leghíresebb filmjei a Pop, csajok satöbbi vagy A John Malkovich menet és a a Con Air – A fegyencjárat. Ki ő?

John Cusack

1991. június 28-án született Vastag Tamás, Fonogram-díjas magyar énekes, színész. Az X-Faktor című műsorok révén vált országosan ismertté. Vastag Csaba énekes öccse. 2021. november 1-jén megnyerte az Álarcos énekes harmadik évadát. 2016-2022 között rendszeresen szerepelt a Győri Nemzeti Színházban, ahol az Elisabeth című musicalben Rudolf szerepét eljátszotta. Mi volt a darabban (és a valóságban) Rudolf?

Vastag Tamás

1712. június 28-án született a képen látható, felvilágosodás kori filozófus, író, zeneszerző. Politikai filozófiai eszméi hatást gyakoroltak a francia forradalomra és az utókorra egyaránt. Radikális és forradalmi munkássága főművének, A társadalmi szerződés című műnek az egyik legismertebb sorával is jellemezhető: „Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel”. Ki ő?

Jean-Jacques Rousseau

1971. június 28-án született a képen látható, dél-afrikai származású amerikai mérnök, tervező, feltaláló, közgazdász, vállalkozó, cégalapító, befektető, filantróp, 2021-ben a világ leggazdagabb embere. Nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Inc., a SolarCity, a The Boring Company, a Neuralink vállalkozások, továbbá a Starlink projekt és a Hyperloop megtervezése. Ki ő?

Elon Musk

1958. június 28-án született Tóth-Tahi Máté Jászai- és Szent István-díjas magyar színművész, a Győri Nemzeti Színház tagja, Tahi-Tóth László és Tahi József színművészek testvére. Színházi munkái mellett rendszeresen szerepelt a népszerű színész-rendező filmjeiben (Hamis a baba, A három testőr Afrikában, Zsaruvér és Csigavér II.: Több tonna kámfor). Ki ez a színész-rendező?

Tóth-Tahi Máté

1491. június 28-án született a képen látható angol király. Az angol történelem egyik legkülönlegesebb szereplője volt. Az ő uralkodása alatt vált le az anglikán egyház a katolikus egyházról, záratták be a kolostorokat Angliában, s ő lett az új egyház feje is. Széles körben ismert arról is, hogy hat felesége volt, akik közül kettőt (Boleyn Annát és Howard Katalint) lefejeztetett. Ki ő?

VIII. Henrik

1948. június 28-án született Kathy Bates Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő és rendező. Miután az 1970-es és 1980-as években számos kisebb filmes, illetve televíziós szerepben feltűnt, az 1990-es Tortúra című thriller hozta el számára az ismertséget. Szerepléséért elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, valamint egy Golden Globe-díjat is. Kinek a regényéből készült a film?

Kathy Bates

1980. június 28-án született Babicsek Bernát magyar színész, zenész. Játszott a Barátok közt, a Szeress most! és a Jóban Rosszban című televíziós sorozatokban is, de zenészként nagyobb sikereket ért el. 2021. december 31-én családi házában tűz keletkezett, melyben elhunyt. Melyik hangszer művésze volt Babicsek Bernát?

Babicsek Bernát

1978. június 28-án született Rubint Réka magyar fitneszedző, üzletasszony, különböző fitneszkiadványok, edzésprogramok szerzője. Férje szintén fitneszedző és üzletember. Ki Rubint Réka férje?

Rubint Réka