Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0701 – 156

1952. július 1-jén született Dan Aykroyd kanadai színész, Primetime Emmy-díjas forgatókönyvíró, producer, humorista és zenész. Vígjátékok sorában ért el jelentős sikereket. Aykroyd 1982-ben kábítószer-túladagolásban elhunyt barátjával alapította meg a Blues Brothers zenekart, amellyel két filmet is készítettek. Kiről van szó?

Dan Aykroyd

John Belushi

1934. július 1-jén született Sydney Pollack kétszeres Oscar- és Emmy-díjas amerikai filmrendező, producer és színész. Legismertebb alkotásai közé tartozik az Oscar-díjas Távol Afrikától és A Keselyű három napja. E két film képen látható főszereplőjével együtt dolgozott A Las Vegas-i lovas, az Ez a ház bontásra vár, a Havanna, az Ilyenek voltunk és a Jeremiah Johnson című filmekben is. Ki ő?

Sydney Pollack

Robert Redford

1884. július 1-jén született Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert magyar szobrászművész. Rendkívül gazdag és tanulságos politikai kurzusokon és nemzeti határokon átívelő művészete. 1947-ben készült monumentális alkotása Budapest jelképévé vált. Melyik ez a szobor?

Kisfaludi Strobl Zsigmond

1954. július 1-jén született Horkai György dr., olimpiai bajnok vízilabdázó, edző. Tagja volt az 1976-ban Montreálban olimpiai bajnok, az 1980-ban Moszkvában olimpiai bronzérmes és az 1974-ben Bécsben, illetve 1977-ben Jönköpingben Európa-bajnok magyar csapatnak. Az 1984-es olimpiára utazó csapatnak is tagja lett volna, azonban Magyarország a Szovjetunió példáját követve lemondta a részvételt. Hol rendezték 1984-ben a nyári olimpiai játékokat?

Horkai György

1962. július 1-jén született Kalpana Chawla amerikai űrhajósnő. Az első indiai–amerikai űrhajósnő, az első indiai nő a világűrben, az STS–107 jelű küldetés résztvevője. Az űrrepülés végén, 2003. február 1-én az űrrepülőgép végzetes balesetet szenvedett. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Kalpana Chawla 

1804. július 1-jén született a képen látható francia írónő, regényíró, dramaturg, újságíró, irodalomkritikus. Fontosabb művei: Mauprat, A talált gyerek, Consuelo, Rudolstadt grófné, A kis Fadette. Ki ő?

George Sand

1977. július 1-jén született Liv Tyler amerikai színésznő, modell. Legismertebb szerepei Grace Stamper az Armageddon (1998) című katasztrófafilmben, valamint Arwen Undómiel a Gyűrűk Ura-trilógiában (2001–2003). Édesapja a világhírű rockénekes, Steven Tyler. Melyik együttes frontembere Steven Tyler?

Liv Tyler

1980. július 1-jén született Berki Krisztián magyar labdarúgó, sportvezető, médiaceleb, influenszer, műsorvezető. Több tévéműsorban is feltűnt, főként botrányairól, különc életviteléről híresült el. Évekig részt vett különféle magyar valóságshow műsorokban. Melyik sportegyesület vezérigazgatója volt 2007 és 2010 között?

Berki Krisztián

1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác magyar orvos, „az anyák megmentője". 2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága A világ emlékezete program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit. Milyen intézkedést javasolt a gyermekágyi láz megelőzése érdekében?

Semmelweis Ignác

1985. július 1-jén született Léa Seydoux, francia színésznő. Olyan filmekben vállalt főszerepet, mint a Mission: Impossible – Fantom protokoll, az Adèle élete, A Grand Budapest Hotel, a Kurszk vagy a James Bond - Nincs idő meghalni. Ő a főszereplője a Füst Milán A feleségem története: Störr kapitány feljegyzései című regénye alapján készült romantikus filmnek. Ki a film rendezője?

Léa Seydoux