Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0702 – 157

1879. július 2-án született a képen látható magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. Legismertebb művei: Hét krajcár, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Légy jó mindhalálig, az Erdély-trilógia, Úri muri, Rokonok. Ki ő?

Móricz Zsigmond

1936. július 2-án született Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja. Gyakran szerepelt együtt a korszak kiemelkedő táncdalénekesével. Legendás közös munkájuk A Megalkuvó macskák című rajzfilm-paródia. Ki volt Hofi partnere a produkcióban?

Koós János Hofi Géza

1951. július 2-án született a képen látható magyar rockzenész, szövegíró, 1974-től az Edda Művek énekese. 1985-től szinte az összes Edda dalszöveget ő írta. Ki ő?

Pataky Attila

1958. július 2-án született a képen látható Joseph Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima díjas magyar újságíró, riporter, televíziós műsorvezető és szerkesztő, jogász. Olyan műsorokban láthattuk, mint Az én mozim, a Másképpen beszélgetek, a Meglepő és mulatságos, az Osztálytalálkozó, a Gyerekszáj, Az ének iskolája vagy az Életünk története. Ki ő?

Friderikusz Sándor 

1976. július 2-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1994 és 2004 között 49 alkalommal lépett pályára. Posztja: középpályás Profi pályafutása során a a Ferencvárosi TC, a VfB Stuttgart, a Werder Bremen, a Mönchengladbach, a Rákospalotai EAC, a Hansa Rostock, a Paksi FC, a Vasas, a Szeged 2011 és a Soroksár SC csapatában szerepelt. Ki ő?

Lisztes Krisztián

1986. július 2-án született Lindsay Lohan, amerikai színésznő, modell, zeneszerző, énekesnő, továbbá producer és rendező. A filmvásznon tizenkét évesen debütált a Disney stúdió Apád-anyád idejöjjön! című filmjében, amellyel óriási sikert aratott. A történet lazán kapcsolódik A két Lotti című világsikerű gyermekregényhez. Ki a könyv szerzője?

Lindsay Lohan

1990. július 2-án született Margot Robbie, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjra jelölt ausztrál színésznő és filmproducer. 2017-ben Oscar-díjra jelölték Az Én, Tonya című életrajzi drámában a címszerep megformálásáért. Tonya Harding amerikai olimpikon volt, akinek legfőbb riválisát, Nancy Kerrigant 1994-ben egy támadó megsebesítette, ami miatt Tonyát, mint felbujtót végleg eltiltották a versenyzéstől. Melyik sportágban versenyzett Tonya Harding?

Margot Robbie

1669. július 2-án született Károlyi Sándor, nagykárolyi báró, 1712-től gróf előbb kuruc, majd császári–királyi tábornagy, a Rákóczi-szabadságharcot lezáró békeszerződés aláírója és egyik létrehozója. Hol kötötték meg a békeszerződést?

Károlyi Sándo

1922. július 2-án született Pierre Cardin, francia divattervező és divatháztulajdonos. Üzleti tehetsége máskülönben is egyedülálló, Már az 1970-es években kapcsolatot keresett a Kínai Népköztársasággal, egyenruhát tervezett a kínai posta, rendőrség és hadsereg számára. 1977-ben kosztümöket és koronázási ruhát készített Jean-Bédel Bokassa császárrá koronázására. Melyik ország diktátora volt Bokassa?

Pierre Cardin

1950. július 2-án született Jakab György magyar zenész, zeneszerző, dalszövegíró, énekes. 1972-től 1990-ig a magyar popzenei élet meghatározó együttesének billentyűs-énekese volt. Melyik együttes tagja volt Jakab György?

Jakab György