Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0703 – 158

1883. július 3-án született a képen látható, német nyelven alkotó csehországi születésű zsidó író, a 20. századi irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Műveiben a realizmus és a fantasztikum keveredik, tipikus szereplői elszigetelt emberek, akik furcsa, vagy szürreális helyzetekbe kerülnek. Legismertebb művei Az átváltozás, A per és A kastély. Ki ő?

Franz Kafka

 

1976. július 3-án született a képen látható magyar riporter, a TV2 műsorvezetője 2001 és 2019 között. 2007-től oktat Kodolányi János Főiskolán, a TV2 Akadémia tanári gárdáját pedig 2009 óta erősíti. Ki ő?

Azurák Csaba

1956. július 3-án született Rosta Sándor, magyar színész. Az egyik legtöbbet szinkronizáló színész, több mint 2000 filmben szinkronizált. Gyakori magyar hangja az Úszó Erőd, a Tűzparancs, Az igazság mecénása és a Gyilkosságba hajszolva című filmek sztárjának, a világhírű harcművésznek és akcióhősnek. Kinek?

Rosta Sándor


Steven Seagal

1935. július 3-án született Harrison Schmitt dr., amerikai geológus, űrhajós, szenátor. Az első holdraszállási program utolsó emberes küldetésének tagja, a 12. ember, aki a Holdon járhatott. Mi volt az űrprogram neve?

Harrison Schmitt

1962. július 3-án született a képen látható többszörös Golden Globe-díjas színész és filmproducer. A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található. Fontosabb filmjei: Top Gun, Esőember, Született július 4-én, Egy becsületbeli ügy, Mission: Impossible, Különvélemény, Az utolsó szamuráj, Jack Reacher, Feledés, A holnap határa. Ki ő?

Tom Cruise 

1987. július 3-án született a képen látható német autóversenyző. A Red Bull Racing színeiben 2010-2013 között négyszer nyert Formula–1 világbajnoki címet. Ki ő?

Sebastian Vettel

1973. július 3-án született a képen látható magyar televíziós műsorvezető, médiaszemélyiség. Műsorai: Szemforgató, Altató, 10 perc golyószóró, Exotika, Szerelmi ügyelet, Gáz, Dumakanyar, Forró drót, Gagyi, Elképesztő ébresztő, Erogén+, Tip Top. Emellett egy orosz MiG–31 fedélzetén nagy magasságú repülést hajtott végre, ami nem minősül űrutazásnak, ennek ellenére űrhajósnak tartja magát. Ki ő?

Anettka

1806. július 3-án született a képen látható magyar szobrász, festőművész, író, pedagógiai szakíró a magyar nőnevelés egyik úttörője, a nők művelődési egyenjogúságának híve. 1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott Pesten, a mai Szabadság téren. Ez az iskola számít az első olyan magyarországi leányiskolának, ahol szakszerű oktatás folyt. Ki ő?

Teleki Blanka

1978. július 3-án született a képen látható többszörös magyar karate-, kungfu- és ökölvívó-világbajnok. Tizenegyszeres all style karate és kétszeres kungfuvilágbajnok. 1997 óta foglalkozik amatőr ökölvívással, melyben Európa-bajnoki III. helyezett és négyszeres magyar bajnok. 2002 januárjában lépett a profik táborába, 2003-ban megszerezte a WIBF-GBU légsúlyú világbajnoki címét. Ki ő?

Miló Viktória

1967. július 3-án született Szellő István, magyar újságíró, televíziós műsorvezető. Számos külpolitikai műsor szerkesztő-riportere volt, mint pl.: a Panoráma, az Új Világ, a Szemtől Szemben és a Tájak, városok, emberek. 1997-től az egyik kereskedelmi tévécsatorna híradójának műsorvezetője. Melyiknek?

Szellő István