Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0704 – 159

1953. július 4-én született Zselencz László, becenevén Zsöci magyar basszusgitáros. Játszott az Ossian, a Beatrice, a Boxer, a Dinamit és a Zártosztály nevű együttesekben is. Első sikeres időszakát 1978 és 1983 között az ország akkor egyik legnépszerűbb zekekarában töltötte, ahol gitáros-társa Slamovits István volt. Melyik ez az együttes?

Zselencz László

1845. július 4-én született a képen látható magyar festő, a magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre alapító tagja. Legismertebb műve a Majális. Ki ő?

Szinyei-Merse Pál


Szinyei Merse Pál: Majális

1926. július 4-én született a képen látható argentin–spanyol labdarúgó, edző, a Real Madridban Puskás Ferenc egykori csapattársa. Beceneve Saeta rubia („Szőke nyíl”) volt. Ki ő?

Alfredo Di Stefano

1946. július 4-én született Trokán Péter, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. A szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító tagja. Országos ismertségre a Szomszédok című teleregény egyik főszereplője, Szelényi János alakjának megformálásával szerzett. Mi volt a sorozatban Szelényi János foglalkozása?

Trokán Péter

1952. július 4-én született Pál Éva, magyar énekesnő. Legnagyobb sikereit a Neoton Família együttesben érte el, de már előtte is ismert volt egy sikeres lányegyüttes tagjaként. Mi volt a zenekar neve?

Pál Éva

1804. július 4-én született Nathaniel Hawthorne, amerikai regény- és novellaíró, az amerikai irodalom kulcsfigurája a 19. században. Leghíresebb műve A skarlát betű, melynek főszereplőjének élete végéig a ruháján kell viselnie egy skarlátvörös „A” betűt. Az új-angliai puritánok törvénye szerint kinek kellett viselnie ezt a jelet?

Nathaniel Hawthorne

1960. július 4-én született Roland Ratzenberger, osztrák autóversenyző, Formula–1-es pilóta. Élete harmadik Formula 1-es futamának, az 1994-es San Marinó-i nagydíjnak időmérő edzésén halálos balesete szenvedett. A sportág történetének egyik legtragikusabb futamán megsérült 9 néző és Rubens Barrichello, valamint életét vesztette Ratzenberger és egy másik, kiemelkedő pilóta. Ki volt a másik halálos áldozat?

Roland Ratzenberger

1948. július 4-én született Verebes István, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, dramaturg, író, dalszövegíró, színházigazgató, műsorvezető. Az 1980-as években vált ismertté, amikor a Magyar Rádiónál vezetett kabaréműsorokat. Ő írta a Sohase mondd című dal szövegét, melynek előadója a dallal egy csapásra országosan ismert lett az 1980-as évek első éveiben. Ki ő?

Verebes István

1807. július 4-én született a képen látható olasz hazafi és tábornok, az egységes Olaszországért harcoló hadsereg egyik vezére. Harcolt Európán kívül Dél-Amerikában is, ezért kapta a két világ hőse nevet. Ki ő?

Giuseppe Garibaldi

1927. július 4-én született Gina Lollobrigida, Golden Globe-díjas olasz színész, énekes, fotóművész, közismert beceneve Lollo. Az 1950-es évek és 1960-as évek egyik legnépszerűbb filmcsillaga és szexszimbóluma volt világszerte. Művészneve a keresztneve rövid alakja volt. Mi volt Gina Lollobrigida eredeti keresztneve?

Gina Lollobrigida