Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0705 – 160

1966. július 5-én született Gianfranco Zola, olasz válogatott labdarúgó és edző. Játékosként legnagyibb sikereit Angliában érte el, ahol 1996-tól 2002-ig játszott. Londoni székhelyű klubjánál a 20. század legjobb labdarúgójának választották. Egész Anglia kedvence is volt, ezt az is bizonyítja, hogy II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom lovagjává ütötte. Melyik csapat játékosa volt Zola?

Gianfranco Zola

1853. július 5-én született a képen látható magyar festőművész. Magányos festő volt, akit magyar kortársai nem értettek meg, és csak halála után ismerték fel jelentőségét. Nem tartozott egyetlen korabeli irányzathoz sem, maga alkotta többrétű kifejezéssel „napút” festőként jellemezte önmagát. Legismertebb festménye a Magányos cédrus. Ki ő?

Csontváry Kosztka Tivadar


Csontváry: Magányos cédrus

1979. július 5-én született Amélie Mauresmo, egykori világelső, olimpiai ezüstérmes, visszavonult francia teniszezőnő. Eredményekben gazdag pályafutása során két Grand Slam-címet nyert, 2006-ban az Australian Openen és Wimbledonban is győzni tudott. Hol rendezték meg a legtöbb alkalommal az Australian Open teniszbajnokságot?

Amélie Mauresmo

1889. július 5-én született Jean Cocteau, francia költő, író, festő, színész és filmrendező. Legismertebb műve A szép és a szörnyeteg című fantasy film, melynek rendezője és forgatókönyvírója volt. A film férfi főszerepét a kor elsőszámú francia filmsztárja játszotta. Ki ő?

Jean_Cocteau


Jean Marais

1964. július 5-én született a képen látható magyar újságíró, televíziós műsorvezető és szerkesztő, egyetemi docens. A Magyar Televíziónál, az RTL Klubon, és a Tv2 csatornán is vezetett híradót, utóbbit feleségével, Máté Krisztinával közösen. Ki ő?

Bárdos András

1791. július 5-én született Fabini Teofil János, "a magyar szemészet atyja", orvos, királyi tanácsos, egyetemi tanár. Latinul hogy nevezzük a szemorvoslás tudományát?

Fabini Teofil János,

1914. július 5-én született Fischer Annie, a 20. század egyik legnagyobb, háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneművésze. Melyik hangszer virtuóza volt Fischer Annie?

Fischer Annie

1182. július 5-én született Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítója; Itália, illetve a mai Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője. A 2013-ban pápává választott bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Mi Ferenc pápa polgári neve?

Assisi Szent Ferenc

1932. július 5-én született Horn Gyula, magyar politikus, közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, a Magyar Népköztársaság utolsó kormányának tagja, 1994 és 1998 között a harmadik magyar köztársaság harmadik miniszterelnöke volt. Melyik tárcát vezette Horn Gyula 1989-90-ben?

Horn Gyula

1996. július 5-én született a világ első testi sejtből klónozott emlőse, egy nőstény birka. Közismert nevét D. Parton amerikai country-énekesnőről kapta, akinek keblei „mély benyomást” tettek az emlőmirigy-sejtből klónozott jószágot létrehozó kutatókra. Mi volt az állat neve?

Dolly