Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0706 – 161

1951. július 6-án született Végvári Ádám, magyar szólógitáros, énekes, zeneszerző. A Metropol, a Volán, az Universal, a Gemini, majd a Kati és a Kerek Perec együttes tagja volt. 1980-ban került pályafutása legsikeresebb együtteséhez, amelyben 1990-ig játszott. Az együttes feloszlása után Csepregi Évával tovább folytatta a zenélést. Melyik zenekar tagja volt Végvári Ádám?

Végvári Ádám

1946. július 6-án született Sylvester Stallone, Golden Globe-díjas olasz származású amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró és festő. Legnagyobb sikereit akciófilmekkel, különösen a Rocky és a Rambo-sorozattal érte el, de vígjátékokban is kipróbálta magát. Az 1991-ben bemutatott, Magyarországon népszerű vígjátékban egy gengszterfőnököt alakít, aki haldokló apjának tett fogadalmát beváltva megpróbál jó útra térni. Mi a film címe?

Sylvester Stallone 

1907. július 6-án született Frida Kahlo, festőművésznő, közéleti szereplő, hazájának egyik legemblematikusabb alakja. Stílusa közel áll a szürrealizmushoz, amelynek jelképrendszerére a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatott igen erősen. Melyik országból származik Frida Kahlo?

Frida Kahlo

1951. július 6-án született Geoffrey Rush, Oscar-, BAFTA-, Golden Globe-, Primetime Emmy- és Tony-díjas ausztrál színész. Azon kevesek egyike, akik a filmvásznon, a televízióban és a színpadon is átvehették a legrangosabb díjakat. A király beszéde című történelmi filmdrámában Lionel Logue, VI. György angol király személyi logopédusa és beszédtanára szerepében láthattuk. Mi volt VI. György beszédhibája?

Geoffrey Rush

1848. július 6-án született a képen látható magyar politikus, a korszerű magyar kereskedelem és közlekedés megalapítója. A dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt „vasminiszternek” nevezték. Ki ő?

Baross Gábor 

1935. július 6-án született Tendzin Gyaco, a tizennegyedik dalai láma, a tibeti emigráns kormány egykori vezetője. Melyik ország ad otthont a tibeti emigráns kormánynak?

Tendzin Gyaco

1975. július 6-án született Curtis James Jackson, amerikai rapper és színész. 2000-ben megjelent a Power Of The Dollar című albuma, amit csak kalózlemezként adtak ki. A 2003-as Get Rich Or Die Tryin' és a 2005-ös The Massacre sikeres lemez és platinalemezek lettek. Milyen néven ismerjük?

50 Cent

1946. július 6-án született George Walker Bush, az Amerikai Egyesült Államok 43. elnöke 2001. január 20. és 2009. január 20. között. George H. W. Bush korábbi elnök fia. A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után országa hadseregét 2001. október 7-én a terroristák bázisául szolgáló ország lerohanására utasította és világméretű terrorizmus elleni harcot indított. Melyik országól van szó?

George Walker Bush

1927. július 6-án született Janet Leigh, Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Alfred Hitchcock legendás filmje, a Psycho hozta meg számára a nagy sikert. A filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott, valamint pályafutása során először és egyben utoljára Oscar-díjra is jelölték. Ki volt a film férfi főszereplője?

Janet_ Leigh

Anthony Perkins

1940. július 6-án született a képen látható kazak, korábban szovjet politikus, a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaság minisztertanácsának elnöke, a Kazah Kommunista Párt első titkára, az SZKP KB Politikai Bizottságának tagja, a Szovjetunió széthullása után pedig az önálló Kazahsztán első elnöke. 2019. március 19-én váratlanul bejelentette lemondását. Ki ő?

Nurszultan Nazarbajev