Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0707 – 162

1970. július 7-én született Szabó Győző, Jászai Mari-díjas magyar színész, reklámgrafikus. Ismertségét leginkább Herendi Gábor Valami Amerika-filmjeinek, a Beugró című televíziós műsornak, valamint a Mi kis falunk című sorozatban Stoki szerepének köszönheti. Leküzdött drogfüggőségéről könyvet írt, melyből Herendi Gábor filmet készített. Mi a film címe?

Szabó Győző

1887. július 7-én született Marc Chagall, orosz-zsidó származású, honosított francia festőművész, a modern festészet egyik kiemelkedő alakja, a párizsi iskola tagja. Munkássága nem sorolható be a századeleji avantgárd egyik irányzatába sem. Ugyanakkor hatása kétségtelenül nagy volt mind a szürrealistákra, mind az expresszionistákra. Melyik irányzat tartozik még az avantgárdhoz?

Marc Chagall

1934. július 7-én született Rajnai András, magyar tv-rendező, forgatókönyvíró. Felnőtteknek szóló televíziós meséivel híresült el, melynek látványvilágát elektronikus trükkök sora jellemezte. A Pirx kalandjai című sorozat forgatásánál Magyarországon először használta a blue box-technikát. Mi volt a foglalkozása Pirxnek a sorozatban?

Rajnai András

1907. július 7-én született Árpád-házi Szent Erzsébet, II. András magyar király és Merániai Gertrúd lánya, az árvák, szegények és betegek támogatója. Melyik nemzeti operánk témája Erzsébet édesanyjának meggyilkolása?

Árpád-házi Szent Erzsébet

1540. július 7-én született II. János, 1540 és 1551, valamint 1556 és 1570 között magyar király, továbbá az első erdélyi fejedelem 1570-től 1571-es haláláig. I. János magyar király és Jagelló Izabella királyné egyetlen fia volt. Melyik uralkodóházból származott?

II. János

1899. július 7-én született George Cukor, magyar származású amerikai filmrendező. Rendezőként közreműködött az Elfújta a szél, a Rómeó és Júlia, valamint az Oscar-díjas My Fair Lady című musicalfilm elkészítésében. Melyik dráma feldolgozása a musical?

George Cukor

1948. július 7-én született a képen látható magyar gitáros, énekes, zeneszerző, a Syconor, a Hungária, majd a Locomotiv GT tagja. 1974-ben az USA-ba disszidált, ahol 1982-ben gyilkoság áldozata lett. Ki ő?

Barta Tamás

1940. július 7-én született Ringo Starr, brit zenész, egykor a Beatles együttes tagja. Milyen hangszeren játszott a Beatlesben?

Ringo Starr

1894. július 7-én született Mihály Dénes, magyar mérnök, feltaláló. Munkássága során számos találmányt jegyez, , ő tekinthető a mai értelemben vett hangosfilm feltalálójának. Egyik ma is népszerű készülék működési elvének világszerte ismert megalapozójaként tartják számon. Mi ez a készülék?

Mihály Dénes

1959. július 7-én született Alessandro Nannini, olasz autóversenyző, volt Formula–1-es pilóta. Pályafutását egy helikopterbaleset törte ketté, amikor lezuhant, és a forgó rotor levágta jobb alkarját. Az orvosok nagy bravúrral visszavarrták az alkarját, de az a Formula 1-es versenyzéshez már nem volt alkalmas. Nővére a világszerte ismert művész, Gianna Nannini. Mivel foglalkozik Gianna?

Alessandro Nannini