Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0709 – 164

1947. július 9-én született O. J. Simpson, amerikai amerikaifutball-játékos és színész. Szélesebb körben és világszerte azonban az ellene folyó gyilkossági per kapcsán lett ismert 1995-ben, előtte azonban olyan sikerfilmekben tűnt fel mellékszereplőként, mint a Pokoli torony, A Cassandra-átjáró, a Földi űrutazás vagy Csupasz pisztoly-filmek. Ki alakította a Csupasz pisztoly főszerepét, Drebin hadnagyot?

O. J. Simpson

1956. július 9-én született a képen látható kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író, filmrendező. A legjobb férfi főszereplő Oscar-díját kapta a Philadelphia – Az érinthetetlen (1994) és a Forrest Gump (1995) című filmekben nyújtott alakításáért. Ki ő?

Tom Hanks 

1945. július 9-én született Dean R. Koontz, amerikai író. A '60-as évek fordulóján közepétől több mint 70 regényt írt, amelyek közül húsznál is több szerepelt az amerikai és nemzetközi sikerlistákon. Műveire jellemzőek az egyszerű, hétköznapi főszereplők, akik ezek ellenére hősies tetteket hajtanak végre. Milyen műfajban alkot elsősorban?

Dean R. Koontz

1892. július 9-én született Siménfalvy Sándor magyar színész, érdemes művész. Az 1970-es években rendszeresen feltűnt a képernyőn, mint egy vállalat reklámarca. Emlékszel, hogy mit reklámozott?

Siménfalvy Sándor

1933. július 9-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész, a Vidám Színpad örökös tagja. A kabaré műfajának egyik legfajsúlyosabb komikája volt, a televízió rendkívül népszerűvé tette. Ki ő?

Csala Zsuzsa 

1946. július 9-én született Bon Scott, skót születésű ausztrál zenész. A világ egyik legsikeresebb hard rock együttesének énekeseként és szövegírójaként vált világhírűvé. 1980-ban akut alkoholmérgezésben elhunyt. Melyik zenekar énekese volt Bon Scott?

Bon Scott

1980. július 9-én született a képen látható magyar dzsesszénekesnő, popénekesnő, dalszövegíró, dalszerző. Tragikusan korai halála után két évvel mutatták be a róla szóló, Like a Child című életrajzi filmet, amelyhez kapcsolódóan pályatársai a Földrevaló című dallal és videóklippel tisztelegtek emléke előtt. Ki ő?

Fábián Juli

1824. július 9-én született Mednyánszky Sándor Cézár, római katolikus lelkész, az 1848–49-es szabadságharcban tábori főlelkész. A szabadságharc leverése után emigrált, távollétében halálra ítélték Életéről 1982–83-ban készült a Mint oldott kéve című tévésorozat. Kinek A gólyához című verséből származik a sorozat címe?

Mednyánszky Sándor Cézár

1953. július 9-én született Fa Nándor, magyar hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet, amelyet összesen ötször vitorlázott körbe, és ötször kerülte meg a Horn-fokot is – ebből háromszor egyedül, kétszer pedig a társával teljesítette a távot. Első világkörüli útját Gál Józseffel 1986-87-ben teljesítette, amelyet akkoriban nagy sajtóvisszhang kísért. Mi volt a hajójuk neve?

Fa Nándor

1947. július 9-én született Pelsőczy László, magyar színművész, a Nemzeti Kamara Színház örökös tagja. Egyik legismertebb szerepe az István, a király címszerepe – Varga Miklós énekhangjával – Szörényi Levente–Bródy János rockoperájában. Ki a rockopera alapjául szolgáló dráma szerzője?

Pelsőczy László