Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0711 – 166

1881. július 11-én született a képen látható műépítész, zeneszerző, színigazgató, népszerű sanzon- és operettszerző, a századforduló utáni magyar kuplé- és sanzonszerzők egyik legjelentősebb alakja. Olyan népszerű slágereket írt, mint az Asszonykám, adj egy kis kimenőt, Az egyiknek sikerül, az Éjjel az omnibusz tetején, a Gyere te nímand…, a Lehoznám néked a csillagokat, a Mi muzsikus lelkek vagy a Tanulj meg fiacskám komédiázni. Ki ő?

Zerkovitz Béla

1952. július 11-én született Stephen Lang, amerikai film- és színpadi színész, színműíró. Olyan filmekben játszott, mint, a Tombstone – A halott város, az Istenek és katonák,a Közellenségek vagy a Vaksötét. Az Avatar-filmekben fontos mellékszereplőt, Miles Quaritch ezredest alakította. Ki az Avatar rendezője?

Stephen Lang

1960. július 11-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Sajátos hangszíne és stílusa szinte összetéveszthetetlen. A kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik első-számú megformálója. Ki ő?

Csuja Imre 

1819. július 11-én született Zircen a képen látható magyar néprajzkutató, utazó, a magyarországi finnugrisztika egyik legelső, kiemelkedő képviselője. Elkészítette az Északi-Urál földrajzi és néprajzi térképét. Itthoni néprajzi, embertani kutatásai is jelentősek. Ki ő?

Reguly Antal

1920. július 11-én született Yul Brynner, Oscar-díjas és Tony-díjas orosz származású amerikai színész. 1957-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta az Anna és a sziámi király című filmben nyújtott alakításáért. Tudod, mi Sziám mai neve?

Yul Brynner

1934. július 11-én született a képen látható olasz divattervező. Stílusát letisztult, testreszabott formavilág jellemzi. Vállalatát 1975-ben hozta létre, 2001-re a világ legsikeresebb olasz származású designerének tartották. Később a kiegészítők piacán is megjelent, így ma létezik a nevével fémjelzett-fehérnemű, napszemüveg, fürdőruha, gyermekruházat és ékszer is. Ki ő?

Giorgio Armani

1959. július 11-én született a képen látható osztrák színész. A közönség kedvencévé a Rex felügyelő című tévésorozat Richard Moserének alakja tette, azonban négy évad után kilépett a sorozatból, és visszatért a színpadra. Ki ő?

Tobias Moretti

1959. július 11-én született Richie Sambora, a Bon Jovi együttes zenésze, háttérvokalistája és dalszerzője. A frontemberrel, Jon Bon Jovival együtt ő írja az együttes szinte összes dalát. Milyen hangszeren játszik a zenekarban?

Richie Sambora

1958. július 11-én született Hugo Sánchez, világhírű labdarúgó, Pályafutását hazájában kezdte, igazi hírnevet azonban Spanyolországban szerzett magának: 5-ször nyert spanyol bajnokságot, kétszer kupát, a Real Madrid csapatával UEFA-kupát. 1985 és 1990 között 5-ször volt spanyol gólkirály. A válogatottban 75 mérkőzésen 29 gólt szerzett. Melyik ország válogatottja volt Sánchez?

Hugo Sánchez

1798. július 11-én született Paolo Savi olasz geológus és ornitológus. Mi az ornitológia magyar elnevezése?

Paolo Savi