Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0712 – 167

1884. július 12-én született a képen látható olasz szobrász és festő. A 20. századi avantgárd jellegzetes képviselője, a párizsi iskola (École de Paris) tagja. A hagyományos, a primitív és a modern művészetek (impresszionizmus, posztimpresszionizmus, kubizmus, expresszionizmus) hatására egyéni stílust teremtett. Lineáris vonalakkal, finom kontúrokkal, tiszta színekkel érte el témái összefoglalását és szuggesztivitását. Ki ő?

Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani Kariatida

1937. július 12-én született Margitai Ági, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Egyik emlékezetes alakítása a Tizenkét dühös ember című film színpadi adaptációjában a 8. esküdt főszerepe. Az 1957-es eredeti mozifilmben ki játszotta a 8. esküdt szerepét?

Margitai Ági 

Henry Fonda

1946. július 12-én született a képen látható magyar raliversenyző, örökös magyar bajnok, sportvezető. Pályafutása során két Európa-bajnoki bronzérmet, 23 Eb-futamgyőzelmet, 32 OB győzelmet (ebből 29 rali, 3 hegyi bajnokság). Az Autósport Örökös Magyar Bajnoka. Legendás párost alkotott navigátorával, dr. Tandari Jánossal. Ki ő?

Ferjáncz Attila

1951. július 12-én született Sass Sylvia, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Huszonnégy év színpadi karrierje alatt negyvenhét főszerepet énekelt. Pályafutása során énekelt a Három Tenor nevű népszerű énekegyüttes két tagjával is. Ki tartozott a Három Tenor tagjai közé?

Sass Sylvia

1957. július 12-én született Richard Husband, amerikai Haditengerészeti (USAF) pilóta, űrhajós, ezredes, az STS–107 jelű küldetés parancsnoka. Az űrrepülés végén, 2003. február 1-én az űrrepülőgép végzetes balesetet szenvedett. Mi volt az űrrepülőgép neve?

Richard Husband

1904. július 12-én született eredeti nevén Neftalí Ricardo Reyes Basoalto, Nobel-díjas chilei költő. Lelkesen támogatta a chilei Népi Egység kormányát. Allende elnök baráti körébe tartozott. A jobboldali katonai puccs napjaiban halt meg, megmérgezték. Milyen néven vált híressé?

Pablo Neruda

1937. július 12-én született a képen látható amerikai humorista, stand-upos, színész. Karrierjét stand-up comedyvel kezdte; majd az I Spy (1965-1968) című krimisorozat egyik főszereplője volt. 1966-ban Emmy-díjat nyert a "kiemelkedő főszereplő" kategóriában, ezáltal ő lett az első afroamerikai, aki a színészi játék miatt nyert Emmy-díjat. 2018-ban nemi erőszakért börtönbüntetésre ítélték, amely karrierje végét jelentette. Ki ő?

Bill Cosby

1972. július 12-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az International Swimming Hall of Fame vagyis a Hírességek csarnoka magyar tagja a Team Hungary 2000–2008 keretén belül. Ki ő?

Benedek Tibor

1952. július 12-én született Liz Mitchell, jamaikai születésű brit énekesnő, az 1970-es évek végén és az 1980-as években csúcson lévő NSZK-beli popegyüttes, az eurodiszkó egyik legnagyobb sztárja vezető énekese. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Rasputin, a Babylon, a Daddy Cool vagy a Ma Baker. Melyik együttes énekese volt Liz Mitchell?

Liz Mitchell

1925. július 12-én született Gellér Sándor, válogatott magyar labdarúgó, az Aranycsapat állandó cserejátékosa. Pályára lépett a londoni 6-3-as mérkőzésen is. Kerettag volt 1952-es nyári olimpián Helsinkiben és 1954-es svájci világbajnokságon, de egyik alkalommal sem lépett pályára, így érmet nem nyert. Milyen poszton játszott?

Gellér Sándor