Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0713 – 168

1918. július 13-án született a képen látható olasz autóversenyző, 1952-ben és 1953-ban Formula–1-es világbajnokságot nyert. Aktív évei a Formula–1-ben: 1950-1955. Ki ő?

Alberto Ascari

1981. július 13-án született Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok, világkupa győztes, örökös magyar bajnok magyar úszó. 200 méteres mellúszásban az 1996-os Atlantai olimpián bronzérmet szerzett, míg 2000-ben ugyanebben a számban olimpiai bajnok lett. Hol rendezték a 2000. évi nyári olimpiát?

Kovács Ágnes

1940. július 13-án született a képen látható kétszeres Golden Globe-díjra jelölt angol színész. 1987-ben kapta meg Picard kapitány szerepét a Star Trek: Az új nemzedék tévésorozatban, és később a Star Trek mozifilmekben is ő játszotta a karaktert. Másik visszatérő szerepe Charles Xavier professzor az X-Men filmekben. Ki ő?

Patrick Stewart

1942. július 13-án született Harrison Ford, Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas amerikai színész. Legismertebb szerepei Han Solo az eredeti Csillagok háborúja trilógiában, és a címszereplő az Indiana Jones-filmsorozatban. Tovább olyan népszerű filmekben játszott még, mint a Szárnyas fejvadász, A szökevény vagy Az elnök különgépe. Jack Ryan ügynök bőrébe bújt a Férfias játékok és a Végveszélyben című akcióthrillerekben. Melyik író visszatérő karaktere Jack Ryan?

Harrison Ford

1988. július 13-án született a képen látható magyar énekesnő. A véletlenül szándékos című filmben kapta első jelentősebb filmszerepét, melyben a főszereplőt alakította, valamint ő énekelte a főcímdalt is. Szerepelt még a Barátok közt, a Korhatáros szerelem és a Keresztanyu című produkciókban is. Ki ő?

Cserpes Laura

1894. július 13-án született a képen látható szovjet-orosz író, drámaíró, újságíró, a rövid novella mestere. Művei, elbeszélései önéletrajzi ihletésűek. Két alapvetően meghatározó élménye a gyermekkor és a polgárháború. Fontosabb művei: Lovashadsereg, Alkony. 1940-ben a sztálini önkény áldozata lett. Ki ő?

Iszaak Babel

1948. július 13-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, díszlet- és jelmeztervező. Festészettel, installációval, performance-szal, díszlettervezéssel foglalkozott. Képein titokzatos, jellegzetesen önálló mitológiát teremtett. Állandó jelentéssel bíró motívumokkal dolgozott, motívumait a görög mitológiából, a Távol-Kelet világából és magából az emberi létből merítette. Ki ő?

El Kazovszkij

El Kazovszkij magnánmitológia

Kr. e. 100. július 13-án született Julius Caesar, római hadvezér és politikus. Fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Kr. e. 49-ben légiójával átlépte a Rubicon folyót, ezzel polgárháborút indított Rómában. Ehhez kötődik híres mondása: „Alea iacta est”, amely magyarul annyit jelent:

Julius Caesar

1953. július 13-án született a képen látható magyar televízióbemondó, műsorvezető, szerkesztő-riporter, újságíró, tanár. 1977 júniusától 1988 decemberéig a Magyar Televízió műsorvezetője, bemondója, hírolvasója, riportere volt. Vezette az Idesüss! gyerekeknek szóló adásait és az 1981-ben indult és 1987-ig közvetített Képmagnósok figyelem! című műsort. Ki ő?

Kiskalmár Éva

1944. július 13-án született Ifj. Rubik Ernő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Állami Díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár, a Bűvös kocka tervezője. Édesapja neves mérnök, feltaláló és cserkésztiszt volt. Miket tervezett nagy sikerrel idősebb Rubik Ernő?

Ifj. Rubik Ernő