Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0714 – 169

1975. július 14-én született Varga Tamás, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a 2000-es években háromszor olimpiát nyerő legendás vízilabda "Aranycsapat" tagja. Ki volt akkoriban a válogatott szövetségi kapitánya?

 Varga Tamás

1862. július 14-én született Gustav Klimt, osztrák festőművész, az Art Nouveau születésének meghatározó alakja, aki csodálatos, rendkívül dekoratív munkáiról ismert. Klimtet kora lázadójának tekintették, mivel olyan festményeket alkotott, melyek nem feleltek meg az akadémiai művészetnek. Milyen stílust képvisel?

Gustav Klimt

Gustav Klimt-Castle_with a Moat

1945. július 14-én született Kudlik Júlia, magyar újságíró, televíziós műsorvezető, bemondó, a Magyar Televízió örökös tagja. 1965-től több, mint három évtizeden át vezette a Magyar Televízió tudományos híradóját. Mi volt a műsor címe?

Kudlik Júlia

1913. július 14-én született a képen látható politikus, az Amerikai Egyesült Államok 40. alelnöke 1973-tól 1974-ig, majd 38. elnöke 1974 és 1977 között. 1974. augusztus 9-én a Watergate-botrány következményeként Richard Nixon elnök lemondott, így ő lett az első, aki sem az alelnöki, sem az elnöki pozícióra nem választás útján került. Ki ő?

Gerald Ford

1826. július 14-én született a képen látható író, történész, pedagógus, filozófus, politikus, forradalmár, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakja, honvéd őrnagy. Ki ő?

Vasvári Pál

1939. július 14-én született Karel Gott, cseh énekes, „Kelet Sinatrája”, „Prága aranyhangja”. A legismertebb száma, az 1968-ban született Lady Carneval, melyet magyarul is nagy sikerrel énekelt a népszerű táncdalénekes, …

Karel Gott

1910. július 14-én született William Hanna amerikai rajzfilmkészítő, producer. Társával, a szintén világhírű Joseph Barberával 1957-ben alapították meg közös stúdiójukat, a Hanna-Barberát, melynek számos rajzfilmklasszikust köszönhet a világ. Melyik rajzfilm készítője a Hanna-Barbera stúdió?

William Hanna

1889. július 14-én született Ante Pavelić, az ultranacionalista, fasiszta horvát usztasa mozgalom alapítója és vezetője, a második világháború során a náci Németország által fenntartott Független Horvát Állam (NDH) vezére (poglavnik) volt, ezt követően pedig Juan Perón biztonsági tanácsadójaként szolgált. Melyik ország elnöke volt Juan Perón?

Ante Pavelić

1918. július 14-én született a képen látható svéd filmrendező, a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége, a Suttogások és sikolyok, a Jelenetek egy házasságból, A hetedik pecsét és a Fanny és Alexander című filmek alkotója. Ki ő?

Ingmar Bergman

1938. július 14-én született Tommy Vig, magyar dzsessz-zenész, zeneszerző, producer, zenei rendező, karmester. 1956 után az USA-ban élt. Rendszeresen dolgozott Los Angeles legkiválóbb hang- és film-stúdióiban, beleértve a Warner Brothers, Fox, Universal, CBS, Columbia, ABC, Disney, Goldwyn, MGM, Paramount stúdiókat, ahol mintegy 1400 felvételen működött közre. Melyik hangszer virtuóza Tommy Vig?

Tommy Vig