Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0715 – 170

1961. július 15-én született Forest Whitaker, Oscar-díjas amerikai színész, rendező és producer. Legnagyobb szakmai sikerét a 2006-ban bemutatott Az utolsó skót király című filmjével érte el, amelyben Uganda hírhedt diktátorát alakította. Alakításért Oscar- Golden Globe- és BAFTA-díjjal is jutalmazták. Hogy hívták a diktátort?

Forest Whitaker

1606. július 15-én született a világ egyik legismertebb festője, a holland festészet aranykorának egyik legjelentősebb alakja. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek holland aranykornak, illetve „arany évszázadnak” neveznek (kb. a 17. század középső harmada). Ebben az időben volt csúcspontján a holland kultúra, tudomány, kereskedelem, katonai és politikai hatalom. Ki ő?

Rembrandt Harmensz van Rijn

1930. július 15-én született Szabó Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Legnépszerűbb alakítása Buga Jakab szerepe volt A Tenkes kapitánya című tévésorozatban. Szinkronszínészként is dolgozott, a nagyközönség többek között a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátoraként és Peter Falk magyar hangjaként is ismerheti. Melyik tévésorozat főszereplője volt Peter Falk?

Szabó Gyula

1973. július 15-én született Liptai Claudia, magyar színésznő, műsorvezető, cukrász és szinkronszínész. Első férje neves színész, szinkronszínész volt, aki 2020-ban váratlanul elhunyt. Ki ő?

Liptai Claudia


Gesztesi Károly

1963. július 15-én született Brigitte Nielsen, dán színésznő, modell, énekesnő és valóságshow-szereplő. Szerepelt a Vörös Szonja és a Rocky IV. című 1985-ös filmekben, valamint az 1986-os Kobra című akciófilmben is – utóbbi kettőben akkori férje oldalán. Ki volt Brigitte Nielsen férje?

Brigitte Nielsen

1945. július 15-én született Pásztor László, zenész, több tévéfilm és színdarab zeneszerzője. 1965-ben alapította meg együttesét, melynek első nagylemeze 1971-ben jelent meg Bolond város címmel. 1971-ben az-együttes felállása a következő volt: szólógitár és vezető: Pásztor László, dob: Rédey Gábor, basszusgitár: Som Lajos, ének: Galácz Lajos, orgona: Balázs Ferenc. Melyik együttes alapítója és vezetője volt Pásztor László?

Pásztor László

1954. július 15-én született a képen látható argentin válogatott labdarúgó, minden idők egyik legeredményesebb csatára. Beceneve: El Matador. Az 1978. évi világbajnokság döntőjét Argentína az ő két góljával nyerte. Ki ő?

Mario Kempes

1950. július 15-én született Egervári Sándor, magyar labdarúgó, hátvéd, edző, szövetségi kapitány. Edzői pályafutása kezdetén, 1983-tól 1986-ig a magyar válogatott pályaedzőjeként dolgozott, és részt vett a mexikói világbajnokságon. Ki volt a szövetségi kapitány ebben időben?

Egervári Sándor


Mezey György

1953. július 15-én született Bódy Magdi, magyar énekesnő, zeneszerző, producer. Pályafutásának egy időszakában, 1972–75 között rendszeresen fellépett a Várkonyi Mátyás, Révész Sándor, Novai Gábor és Karácsony János fémjelezte rockegyüttessel. Mi volt a zenekar neve?

Bódy Magdi

1935. július 15-én született Ken Kercheval, amerikai színész. Magyarországon főként a Dallas című televíziós sorozatból ismert, ő alakította a Ewingok fő rosszakaróját. Mi a karakter neve?

Ken Kercheval