Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0718 – 173

1921. július 18-án született John Glenn, amerikai politikus, űrhajós. Ő a 3. amerikai, aki a világűrben járt, és az első amerikai űrhajós, aki 1962. február 20-án meg is kerülte a Földet. 1998-ban, 77 évesen a Space Shuttle fedélzetén ismét repülhetett, így 2021-ig ő volt a legidősebb ember, aki valaha az űrben járt. Mi volt Glenn űrhajójának a neve, amellyel megkerülte a Földet?

John Glenn

1932. július 18-án született a képen látható Kossuth-díjas magyar író, filmdramaturg. 2012-től haláláig Kanadában élt. Fő regényei, színpadi művei az 1960-as, 1970-es évek magyar társadalmának tükrei a fiatalok, a munkásrétegek szemszögéből. Több művét francia, román, német, cseh, lengyel, orosz, szlovák, svéd, észt, japán, spanyol stb. nyelven jelentették meg. Ismertebb művei: Makra, Sziklafal, Özvegyek, Huszonegy, Családi ház manzárddal, Aki mer, az nyer. Ki ő?

Kertész Ákos 

1967. július 18-án született Vin Diesel, amerikai színész, producer és forgatókönyvíró. Olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez, mint az xXx, a Halálos iramban, a Riddick-filmek. A Marvel univerzum több filmjében az egyik animációs karakternek ő kölcsönzi a hangját. Ki ez a karakter?

Vin Diesel

1811. július 18-án született William Makepeace Thackeray, angol író. A világirodalom egyik legjelentősebb írója a 19. századból. A maga korában roppant népszerű művei a kapitalizmus életformájának, erkölcseinek kegyetlen szatírái. Legjelentősebb művének, hősnője, Rebecca (Becky) Sharp, az egyik legvonzóbb szélhámos valamennyi irodalmi hős közül. Mi a regény címe?

William Makepeace Thackeray

1965. július 18-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színész, színházigazgató. Egyik legismertebb szerepe Rezső, a rendőr az Üvegtigris-filmekben. Ki ő?

Besenczi Árpád

1941. július 18-án született Frank Farian, német zenei producer és dalszerző, aki leginkább a nagy sikerű Boney M. diszkóegyüttes alapítójaként és menedzsereként vált ismertté, de további sikeres együttesek is fűződnek a nevéhez. Másik befutott együtteséről 1990-ben kiderült, hogy az „énekesek”, Rob Pilatus és Fab Morvan csupán tátognak a mások által felénekelt dalokra. Mi volt a botrányba belebukott együttes neve?

Frank Farian

1977. július 18-án született Sebestyén Balázs, magyar televíziós és rádiós személyiség és televíziós műsorproducer. A televíziózás mellett a rádiózással is foglalkozik, a Class FM reggeli műsorát, a Morning Show-t vezette 2009 és 2016 között. Azóta a Rádió 1-en vezeti a Balázsék elnevezésű reggeli műsort állandó társával, és…

Sebestyén Balázs

1938. július 18-án született Paul Verhoeven, holland filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Munkásságának meghatározó témái az erőszak és a szexualitás kapcsolata, valamint az emberi psziché sötét oldalának bemutatása a múltban, a jelenben és a jövőben. Az Elemi ösztön című alkotása a '90-es évek egyik leghírhedtebb botrányfilmje. A női főszereplőt a film szupersztárrá tette. Ki ő?

Paul Verhoeven

Sharon Stone

1918. július 18-án született a képen látható politikus, a Dél-afrikai Köztársaság első feketebőrű elnöke. Apartheidellenes tevékenysége miatt 27 évet börtönben töltött. A faji megkülönböztetés ellenzőinek körében, a Dél-afrikai Köztársaságban és világszerte a szabadság és az egyenlőség jelképe. Ki ő?

Nelson Mandela

1970. július 18-án született Novák Péter, magyar színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, a Kimnowak nevű zenekar frontembere, zeneszerzője és szövegírója, a 2007-től indult négyszereplős szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor vezetője. Mi a műsor címe?

Novák Péter