Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0719 – 174

1940. július 19-én született Mester Ákos, magyar újságíró, műsorvezető, tanár. 19 évig az Újságíró Iskola műfajelmélet tanára volt. 1971–1994 között egy népszerű közéleti rádióműsor egyik alapítója, felelős szerkesztője, továbbá 1989 és 2016 között az azonos című hetilap főszerkesztője volt. Mi a rádióműsor és az újság címe?

Mester Ákos

1928. július 19-én született a képen látható olimpiai bajnok magyar labdarúgó, edző, az Aranycsapat kiemelkedő jobbszélsője, aki 39 válogatott mérkőzésen tíz gólt rúgott. A beceneve Púpos volt. Ki ő?

Budai II. László

1925. július 19-én született Raksányi Gellért, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Kisebb karakterszerepekben alakított nagyot, de számos filmben és tévésorozatban is szerepelt – többek között egy közkedvelt tévésorozat Kutya ura (Hegyi Bernát) volt. Melyik sorozatról van szó?

Raksányi Gellért

1834. július 19-én született Edgar Degas, francia festőművész és szobrász. Alkotói stílusát a modern művészet első jelentős forradalma határozta meg , amely magát az érzéki benyomást rögzítette. A stílus követői elsősorban a fény festői voltak, az adott dolgokat úgy ábrázolták, ahogyan adott pillanatban látták, ez az élmény vezette az ecsetjüket. Hogy nevezzük ezt a stílust?

Edgar Degas

Edgar Degas

1954. július 19-én született Papadimitriu Athina, Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas görög származású magyar színésznő. 1981 és 1997 között férje a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész volt. Lányaik, Anna (1984) és Nóra (1986), a szülők hivatásának folytatói. Ki volt Papadimitriu Athina férje?

Papadimitriu Athina

Trokán Péter

1947. július 19-én született Brian May, angol gitáros és dalszerző. 1970-ben alapította meg zenésztársaival (Freddie Mercury, John Deacon, Roger Taylor) a később világhírűvé vált zenekarukat. Az együttes történetéből játékfilm készült, melyet 2018-ban mutattak be Bohém rapszódia címmel. Mi a zenekar neve?

Brian May

1879. július 19-én született a képen látható magyar író, újságíró, muzeológus. Elbeszéléseiben és regényeiben a parasztság kiszolgáltatottságának egyik legérzékenyebb ábrázolója volt. Fontosabb művei: Kincskereső kisködmön, Aranykoporsó, Rab ember fiai, Ének a búzamezőkről. Ki ő?

Móra Ferenc

1976. július 19-én született Benedict Cumberbatch, angol színész, aki színházi, televíziós, mozifilmes és rádiós szerepei által népszerű. Sok fontos szerepe mellett a BBC modern Sherlock Holmes adaptációjában a Sherlock televíziós-sorozatban játszott főszerepe miatt lett ismert világszerte. Kinek a detektívtörténetein alapul a sorozat?

Benedict Cumberbatch

1963. július 19-én született a képen látható olimpiai bajnok magyar úszó, állatorvos, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Aranyérmet szerzett az 1980. évi nyári olimpiai játékokon Moszkvában 200 méteres hátúszásban. Ki ő?

Wladár Sándor

1972. július 19-én született a képen látható Karinthy-gyűrűs magyar humorista. A Dumaszínház tagja, a Showder Klub egyik állandó fellépője. Ki ő?

Aranyosi Péter