Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0720 – 175

1958. július 20-án született a képen látható magyar író, esszéíró, publicista, filozófus, bulvárszereplő. Széleskörű ismertséget 2003-ban a Big Brother VIP-1 valóságshow hozott neki, majd 2003-ban egy szólólemez erejéig, mint rapper is megvillant. 2009 őszén távlatos indítékoktól vezéreltetve kivonult a celebvilágból. Ki ő?

Sebeők János

1304. július 20-án született Francesco Petrarca, az egyik legnevesebb itáliai prehumanista költő. Életműve évszázadok óta befolyást gyakorol az olasz és az európai költészetre. Nevéhez kötődik a reneszánsz szonettforma, melyet fő művéből, a Daloskönyvből ismerhetünk. Ki volt Petrarca szerelmi költészetének múzsája?

Francesco Petrarca

1976. július 20-án született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó, a Kemény Dénes vezette legendás "Aranycsapat" tagja. A válogatottal felnőtt és utánpótlás szinten is minden nagy tornán szerzett aranyérmet. Édesapja szintén sikeres vízilabdázó és edző. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja. Ki ő?

Kásás Tamás

1979. július 20-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. Pályafutását a Győri ETO csapatában kezdte, majd a portugál FC Porto csapatához igazolt. Később a lisszaboni Benficában játszott. Egyszeres portugál bajnok és kupagyőztes, a Primera Ligában 80 találkozón 27 gólt ért el. 2004. január 25-én hunyt el, a Vitória SC elleni bajnoki mérkőzés közben. Ki ő?

Fehér Miklós

Kr. e. 356. július 20-án született III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor, az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királya. Nevéhez kötődik a legenda, melyben a jóslat szerint aki eloldja az isteneknek ajánlott szekér jármát, Ázsia ura lesz. Nagy Sándor a csomót kardjával kettévágta, és beteljesítette a jóslatot. Hogy nevezték a legendás csomót?

Nagy Sándor

1755. július 20-án született Martinovics Ignác, magyar szerzetes, bölcseleti és teológiai doktor, fizikus, kémikus, politikai kalandor, aki az I. Ferenc abszolutista törekvéseinek hatására 1794-ben szerveződött titkos mozgalom vezetője volt. A szervezkedés hét vezetőjét, köztük Martinovicsot Budán, a Generális-kaszálón kivégezték, amelyet erről később Vérmezőnek neveztek. Hogy nevezi az utókor a mozgalmat?

Martinovics Ignác

1980. július 20-án született Gisele Bündchen, brazil szupermodell. Férje Tom Brady, hétszeres Super Bowl győztes amerikaifutball-játékos, posztja szerint quarterback. Mi a quarterback magyar neve?

Gisele Bündchen

Tom Brady

1919. július 20-án született Edmund Hillary, új-zélandi hegymászó. 1953. május 29-én nepáli serpa társával együtt elsőként mászták meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Ki volt a társa ebben az expedícióban?

Edmund Hillary

1895. július 20-án született Moholy-Nagy László, magyar fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője, a Walter Gropius által Weimarban alapított világhírű tervezőiskola tanára. Mi volt az iskola neve?

Moholy-Nagy László

1947. július 20-án született a képen látható Grammy-díjas mexikói származású amerikai latin rockzenész és gitáros. Sokoldalú zenész, a rock, a latin pop, a blues rock, a funk, a fúziós jazz művelője. Ki ő?

Carlos Santana