Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0801 – 176

1950. augusztus 1-jén született a képen látható magyar sportújságíró, szerkesztő, riporter. A Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja. 1981-től közel harminc évig volt a Magyar Televízió szerkesztő-riportere. Elsősorban csapatsportokkal foglalkozott. 1988 óta tudósít a nyári olimpiai játékokról. Ki ő?

Gulyás László

1885. augusztus 1-jén született Hevesy György, Nobel-díjas magyar vegyész. Ő fedezte fel a periódusos rendszerben a 72-es rendszámot viselő kémiai elemet, a hafniumot. Melyik város latin elnevezéséből, Hafniából származik az elem neve?

Hevesy György

1944. augusztus 1-jén született Andy Vajna, hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Terminátor-, a Rambo- vagy a Die Hard-fimek, valamint az Evita című filmmusical Madonnával címszerepben. Evita valójában Juan Domingo Perón dél-amerikai politikus felesége volt. Melyik ország elnöke volt Perón?

Andy Vajna

1770. augusztus 1-jén született William Clark, amerikai felfedező, katona. Clark Meriwether Lewisszal együtt vezette az 1804–1806-os expedíciót az Egyesült Államok mai nyugati részének nagy részének feltárására és feltérképezésére. Az expedíció útja során átvágott a Nagy Amerikai Vízválasztón, majd a mai nevén Fort Clatsopnál elérte a Csendes-óceán partját. Melyik mai tagállamban van Fort Clatsop?

William Clark

1979. augusztus 1-jén született a képen látható hawaii-i származású amerikai modell és színész. Legismertebb szerepe Khal Drogo, a dothraki vezér a Trónok harca című fantasysorozatban, valamint Aquaman a DC-moziuniverzum filmjeiben. Ki ő?

Jason Momoa

1884. augusztus 1-jén született Mály Gerő, örmény származású magyar színművész, komikus. Színházi fellépései mellett a két világháború közötti filmművészet meghatározó alakja volt, bár csak karakterszerepeket játszott, egyetlen főszerepe sem volt. 1913-ban szerepelt először filmen. Szerepelt az 1931-ben készült első magyar hangosfilmben is. Mi volt a film címe?

Mály Gerő

1978. augusztus 1-jén született a képen látható magyar énekes-gitáros zenész, többek között a Magna Cum Laude énekese. Ki ő?

Mező Mihály

1965. augusztus 1-jén született Sam Mendes, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas brit film- és színházi rendező, producer. Első nagyjátékfilmjével, az Amerikai szépséggel 1999-ben 5 Oscar-díjat gyűjtött be. Ki a film főszereplője?

Sam Mendes


Kevin Spacey

Kr. e. 10. augusztus 1-jén született Claudius, a Római Birodalom negyedik császára. Ő alapította a mai Magyarország területén fekvő colonia rangú várost, Savariát, melynek lakosai római polgárok voltak. Hogy nevezzük ma Savaria városát?

 Claudius

1957. augusztus 1-jén született a képen látható közgazdász, újságíró, Pásztó város volt polgármestere. 1983-ban kezdte pályafutását a rádiós műsorvezetőként, riporterként. majd az MTV Híradó munkatársa volt. További műsorai: Autó2, Friderikusz Show, Napközi, Telemázli, Főtér, NÉVshowr, Párshow. Ki ő?

Dömsödi Gábor