Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0815 – 190

1970. augusztus 15-én született Varga Ferenc, magyar énekes, a Megasztár 3. szériájának 2. helyezettje. A műsor készítése folyamán ismerkedett meg későbbi feleségével, aki műsor vokál szekciójának vezetője volt, és akivel megalakították popduójukat. Ők énekelték fel az Egy bolond százat csinál című film főcímdalát. Ki Varga Feri felesége és énekestársa?

Balássy Betty

1771. augusztus 15-én született Walter Scott, skót költő, regényíró, az angol nyelvű romantika kimagasló alakja. Legismertebb művében, Az Ivanhoe című kalandregényben a főhős a király lovagja, akit elkísér a szentföldi keresztes hadjáratára. Majd a távollévő király trónbitorló öccse üldözi a király híveit, köztük Ivanhoe-t, akinek kalandjairól szól a történet. Ki volt a történetben szereplő király?

Walter Scott

1972. augusztus 15-én született Ben Affleck, kétszeres Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-, kétszeres BAFTA-, valamint César-díjas amerikai színész, rendező és forgatókönyvíró. Érdekesség, hogy ugyan nem magyar származású, de második keresztnevét a szülei egy magyar barátjuk után adták. Mi Ben Affleck második keresztneve?

Ben Affleck

1965. augusztus 15-én született a képen látható magyar informatikus, egykori gyerekszínész. Az 1970-es évek gyermekfilmjeinek meghatározó alakja volt. 1969-től számos filmben szerepet kapott, mint például a Hahó, Öcsi!, Hahó, a tenger!, a Barátom Bonca, illetve 1976-ban az Operettszínházban még együtt játszhatott Latinovits Zoltánnal is A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című operettben. Ki ő?

Kovács Krisztián

1953. augusztus 15-én született a képen látható magyar énekesnő. A 70-es évek végén divatos diszkóstílusban énekelt, a „Diszkókirálynő” elnevezése is innen ered. A 1977-ben a Metronóm fesztiválon a Táncolj még! című dallal elnyerte a harmadik helyezést, és az azonos című nagylemezzel rendkívüli népszerűséget szerzett. Ki ő?

Szűcs Judith

1769. augusztus 15-én született Bonaparte Napóleon, francia tábornok, hadvezér, politikus, a Francia Köztársaság első konzulja 1799 és 1804 között, majd a Francia Birodalom császára I. Napóleon néven először 1804 és 1814, majd száz nap erejéig 1815 márciusa és júniusa között. Végleges bukása után Szent Ilona-szigetére száműzték, ahol 1821-ben meghalt. Végső nyughelye a párizsi Invalidusok házában van. Mit jelent az invalidus kifejezés?

Napóleon

1985. augusztus 15-én született a képen látható amerikai rapper, vállalkozó és aktivista. Első mixtape-je a Slauson Boy Volume 1. 2018-ban jelent meg a Victory Lap című stúdióalbuma, melyet jelöltek Grammy-díjra is az év legjobb rapalbuma kategóriájában. Posztumusz két Grammyt is nyert Racks in the Middle és Higher című dalaiért a következő évben. 2019. március 31-én ruhaüzlete előtt agyonlőtték. Ki ő?

Nipsey Hussle

1830. augusztus 15-én született Lebstück Mária, aki az 1848-as forradalom alatt Karl Lebstück néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. A bécsi forradalom leverése után 1848 novemberében a magyar honvédsereghez csatlakozott, a szabadságharc bukása után hat hónapig az aradi várban raboskodott. Huszka Jenő egyik legsikeresebb nagyoperettjét az ő története ihlette. A harcok alatt Mária tiszti rendfokozatot ért el, és ez a címe lett az operettnek is: Mária…

Lebstück Mária

1990. augusztus 15-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai színésznő. 2012-ben Oscar-díjat kapott a legjobb női főszereplő kategóriában a Napos oldalban nyújtott alakításáért Bradley Cooper mellett. A díj ellenére Az éhezők viadala Katniss Everdeenjével robbant be a köztudatba 2012-ben, melynek folytatásaiban is főszerepet játszott. A Joy (2015) című filmért egy második Oscar-díjra jelölték legjobb női főszereplő kategóriában. Ki ő?

Jennifer Lawrence

1954. augusztus 15-én született Stieg Larsson,svéd író, újságíró. Első regénye A tetovált lány címmel 2005-ben, kilenc hónappal halála után jelent meg, és azonnal sikert aratott. Folytatása, A lány, aki a tűzzel játszik 2006-ban szintén rendkívül népszerűnek bizonyult. 2007-ben jelent meg harmadik és egyben utolsó befejezett regénye, a Millennium-trilógia utolsó tagja. Mi a regény címe?

Stieg Larsson