Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0816 – 191

1974. augusztus 16-án született a képen látható, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, ötszörös olimpiai-, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. Ki ő?

Egerszegi Krisztina

1937. augusztus 16-án született Madaras József, Kossuth-díjas magyar színész, filmrendező, érdemes művész. Nevével sok magyar filmben találkozhatunk, személye megkerülhetetlen a magyar film 20. század utolsó két-három évtizedes történetében. A drámai szerepek mellett az országos népszerűséget egy filmsorozat hozta meg számára, amelyben Csupati őrmestert alakította. Mi volt a sorozat címe?

Madaras József

1981. augusztus 16-án született Mohamed Fatima, magyar énekesnő, aki 1997-ben a Beattel és L.L. Juniorral alapított hiphopegyüttéssel 16 évesen robbant be a köztudatba. Ismertebb dalaik: Forró a vérem, A város másik oldalán, Hol van az a lány. Közel tíz éves hallgatás után egy koncert erejéig újra összeállt az együttes, aztán végleg feloszlott. Mi az együttes neve?

Mohamed Fatima

1954. augusztus 16-án született a képen látható háromszoros Oscar-díjas kanadai rendező, forgatókönyvíró, vágó és producer. Az 1980-as évektől forgat egész estés játékfilmeket. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Terminátor (1984) című futurisztikus akciófilmje tette világhírűvé. Alkotásai világszerte igen sikeresek voltak. Pályafutása csúcspontját a Titanic (1997) című produkcióval érte el, amely 11 Oscar-díjban részesült. Ki ő?

James Cameron

1962. augusztus 16-án született a képen látható amerikai színész, humorista, filmproducer, forgatókönyvíró és filmrendező. Ismertebb filmjei közé tartozik A híres Ron Burgundy legendája, a 40 éves szűz, az Evan, a minden6ó, a Zsenikém – Az ügynök haláli, az Őrült, dilis, szerelem, A fantasztikus Burt Wonderstone és Az első igazi nyár. A 2014-es Foxcatcher című filmdrámáért Oscar-díjra jelölték, mint legjobb férfi főszereplő. Ki ő?

Steve Carell

1938. augusztus 16-án született Balczó András, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok magyar öttusázó, az öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja. Az olimpiákon 1960-ban csapatban aranyérmet, 1968-ban csapatban aranyérmet, egyéniben ezüstérmet, 1972-ben csapatban ezüstérmet, egyéniben aranyérmet szerzett. Milyen sorrendben rendezték meg az olimpiai játékokat?

Balczó András

1958. augusztus 16-án született a képen látható Grammy- és Golden Globe-díjas olasz származású amerikai énekesnő, színész, rendező és üzletasszony, a La isla bonita, a Papa don't preach és a Like a prayer című dalok előadója. Ki ő?

Madonna

1963. augusztus 16-án született Horváth Lajos Ottó, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Foglalkoztatott színpadi és filmszínész, aki számos játékfilmben és tévés produkcióban is szerepelt, de az országos népszerűséget egy filmvígjáték-trilógiában Király Sanyi megformálása hozta meg számára. Mi a film címe?

Horváth Lajos Ottó 

1977. augusztus 16-án született a képen látható magyar színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus, szinkronszínész. Elek Judit Ébredés című filmjében 17 évesen (1994) mutatkozott be. 1998-ban bekerült a Barátok közt című sorozatba Kertész Mónika szerepében. 2007-ben szerepet kapott Szőke András Hasutasok című filmjében. Ki ő?

Farkasházi Réka 

1934. augusztus 16-án született a képen látható francia színművész, filmrendező forgatókönyvíró. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez. mint a Magas szőke férfi felemás cipőben, A magas szőke férfi visszatér, a Négybalkezes, a Balfácán, az Esernyőtrükk vagy a Félénk vagyok, de hódítani akarok. Ki ő?

Pierre Richard