Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0823 – 198

1912. augusztus 23-án született a képen látható Emmy-díjas amerikai táncos, színész, énekes, rendező, producer és koreográfus. A 20. század táncosfilmjeinek meghatározó egyénisége, aki energetikus, atletikus táncstílusáról, előnyös megjelenéséről és az általa alakított szerethető és kedvelt karaktereiről volt ismert. Fontosabb filmjei: Egy amerikai Párizsban, Ének az esőben, Xanadu, Hello, Dolly! Ki ő?

Gene Kelly 

1769. augusztus 23-án született a Georges Cuvier néven ismert francia zoológus, geológus, az összehasonlító anatómia megalapítója, a paleontológia úttörője és korának egyik legnagyobb természettudósa. Mit jelent a paleontológia kifejezés?

Georges Cuvier

1926. augusztus 23-án született Hernádi Gyula, József Attila-díjas (1976) és Kossuth-díjas (1999) magyar író, forgatókönyvíró. Állandó alkotótársa volt a kor egyik legjelesebb rendezőjének, akivel közel harminc filmet jegyeznek, köztük az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csillagosok, katonák, a Magyar rapszódia, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél és az Ede megevé ebédem című alkotásokat. Ki a rendező?

Hernádi Gyula

Jancsó Miklós

1929. augusztus 23-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1949 és 1956 között 43 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a a Komáromi MÁV, a Ferencvárosi TC, a Csepeli Vasas, a Bp. Honvéd SE, az AS Roma, az FC Barcelona, az RCD Espanyol, a CE Europa, az FC Basel, az Austria Wien és a Primo Hamilton FC csapatában szerepelt. Ki ő?

Czibor Zoltán

1783. augusztus 23-án született William Tierney Clark, angol mérnök. Elsősorban hidak tervezésével és építésével foglalkozott, az elsők között tervezett függőhidakat. Széchenyi István és Andrássy György 1838-ban bízta meg a pest-budai Lánchíd tervezésével, melynek építésekor több alkalommal is járt Pesten. Milyen rokonsági fokban állt Clark Ádámmal, a Széchenyi lánchíd építésének vezetőjével és a budai Váralagút tervezőjével?

William Tierney Clark

Clark Ádám

1970. augusztus 23-án született River Phoenix, amerikai színész, zenész. Hollywood ígéretes tehetségének tartották, azonban 1993-ban kábítószer-túladagolásban meghalt. 19 évesen Oscar-díjra jelölték az Üresjárat című film mellékszerepéért. Az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben a fiatal címszereplőt alakította. Ki rendezte a filmet?

River Phoenix

1910. augusztus 23-án született Giuseppe Meazza, 53-szoros olasz válogatott labdarúgó. Az olasz labdarúgás első igazi szupersztárja. Beceneve: Peppino, posztja középcsatár. 1934-ben tagja volt a világbajnokságot nyerő olasz válogatottnak. 1938-ban mint az olasz csapatkapitány vett részt a franciaországi világbajnokságon, és sikerült megvédeni világbajnoki címüket. Melyik csapattal játszották a döntőt?

Giuseppe Meazza

1754. augusztus 23-án született XVI. Lajos francia király. 1775-től 1792-ig, a francia forradalomban történt lemondatásáig uralkodott, majd 1793-ban hazaárulás miatt kivégezték. Lajos 1765 és 1774 között Franciaország trónörököse, franciául dauphinje volt. A dauphin elnevezés a trónörökös címerállatára utal. Mi a volt dauphin címerállata?

XVI. Lajos

1978. augusztus 23-án született a képen látható olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, az Észak-amerikai Profi Kosárlabdaligában (NBA), 1996 és 2016 között a Los Angeles Lakers csapatában játszott. Ötszörös NBA-bajnok, a Lakers történetének legsikeresebb pontszerzője, ő volt az első hátvéd az NBA történetében, aki 20 évig tudott játszani. 2020-ban egy helikopterbalesetben életét vesztette. Halálát követően róla nevezték el az All Star-gála legértékesebb játékosának járó trófeát. Ki ő?

Kobe Bryant

1924. augusztus 23-án született a képen látható magyar származású izraeli író, humorista. Talán a legismertebb izraeli író, több, mint 50 könyve összesen 37 nyelven jelent meg. Az 1959-ben megjelent gyűjteményes kötete, a "Look Back Mrs Lot!" a New York Times listáján "a hónap könyve" lett. Szatirikus írásainak sikerét jelzi, hogy műveiből 43 millió példány fogyott. 1980-ban kiadott Sefer Mishpahti (Családi történetek) című könyvénél csak a Bibliából kelt el több héber nyelven. Ki ő?

Kishont Ferenc