Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0910 – 208

1890. szeptember 10-én született Franz Werfel, osztrák költő és regényíró. Leghíresebb regénye, A Musza Dag negyven napja az első világháború idején játszódik, és egy csoport hősies harcát ábrázolja a népüket deportálni akaró törökök ellen. Az eredeti dokumentumok alapján megírt regény tiltakozás a nacionalizmus és mindenfajta faji politika ellen. Melyik nép harcáról szól a regény?

Franz Werfel

1960. szeptember 10-én született Colin Firth, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas angol színész, aki 2011-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A király beszédében nyújtott alakításáért. A Büszkeség és balítélet című film főszerepében lett ismert, ezt követte a Bridget Jones naplója férfi főszerepe. Mindkét filmben azonos nevű karaktert játszott. Mi volt a neve?

Colin Firth

1659. szeptember 10-én született Henry Purcell, angol zeneszerző. Az olasz és francia stilisztikai elemeknek a szigetországi zenei hagyományba való beolvasztásával teremtette meg jellegzetesen angol hangzású zenéjét. Melyik korstílus képviselője volt Purcell?

Henry Purcell

1974. szeptember 10-én született a képen látható, tragikusan fiatalon elhunyt magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 2000 és 2003 között 4 alkalommal lépett pályára. Posztja: középpályás Profi pályafutása során a a Ferencvárosi TC, a Dunaferr, az MTK Budapest, és az Apollon Limassol csapatában szerepelt. Ki ő?

Zavadszky Gábor

1944. szeptember 10-én született Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Jelentős színházi szerepei mellett foglalkoztatott filmszínész, aki színész-rendező (volt) férjével közel húsz filmben szerepelt együtt. Kiről van szó?

Pogány Judit 

Koltai Róbert

1971. szeptember 10-én született Huszárik Kata, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, Nagy Anna színésznő és Huszárik Zoltán filmrendező lánya. Színházi, tévés és filmes szerepei mellett rendszeresen szinkronizál, valamint televíziós műsorvezető is. A 2020-ban bemutatott A feltaláló című film női főszereplőjét, az 1960-as, 70-es évek Magyarországán a találmánya elismeréséért küzdő feltaláló feleségét alakította. Ki volt a feltaláló?

Huszárik Kata 

1892. szeptember 10-én született Arthur Compton, amerikai fizikus. Nobel-díjban részesült (1927) a róla elnevezett Compton-szórás felfedezésének köszönhetően. A második világháború időszakában ő is annak a tudóscsoportnak volt a tagja, amely az atombomba kifejlesztésén dolgozott. Mi volt a projekt közkeletű neve?

Arthur Compton

1968. szeptember 10-én született Guy Ritchie, angol forgatókönyvíró és filmkészítő, leginkább, a Spíler, a Sherlock Holmes és annak folytatása rendezőjeként ismert. Első két hangos sikere, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff a főszereplőjével a későbbiekben is olyan filmeket forgatott, mint a Revolver, az Egy igazán dühös ember vagy a Fortune hadművelet – A nagy átverés. Ki ő?

Guy Ritchie

Jason Statham

1948. szeptember 10-én született Charles Simonyi, szoftverfejlesztő, a szándékorientált programozás kutatója, a világon a harmadik leggazdagabb magyar. A Microsoftnál a vezetésével fejlesztették ki a Microsoft legjövedelmezőbb termékeit, a Wordöt és az Excelt. Hobbijával néhány éve a média figyelmét felkeltette. Mivel?

Charles Simonyi

1950. szeptember 10-én született Joe Perry, amerikai zenész, szólógitáros, dalszerző. 1970-ben Bostonban Steven Tyler énekessel és Tom Hamilton basszusgitárossal alakították meg hard rock együttesüket, mely 1971-re Joey Kramer dobos és Brad Whitford csatlakozásával alakította ki klasszikus felállását. Mi a zenekar neve?

Joe Perry