Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0909 – 207

1960. szeptember 9-én született a képen látható Golden Globe-díjas angol színész, producer. Eleinte a nyársat nyelt mintaangol szerepkörében érvényesült (Keserű méz, Napok romjai, Szirének). A világhírt a Négy esküvő és egy temetés című filmnek köszönheti, melyben Andie MacDowell partnere volt. További jelentős filmjei: Áldatlan állapotban, Sztárom a párom, Értelem és érzelem. Ki ő?

Hugh Grant

1828. szeptember 9-én született a képen látható orosz író, filozófus, a realista orosz próza mestere. Ő vezette be a békés ellenállás elvét, amely később Gandhit is megihlette. A Háború és béke és az Anna Karenina című regények írója. Ki ő?

Lev Tolsztoj

1923. szeptember 9-én született Cliff Robertson, Oscar-díjas amerikai színész. Legjelentősebb főszerepéért, amit a Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regénye 1968-as feldolgozásában, a Charly – Virágot Algernonnak című filmben nyújtott, elnyerte a legjobb férfi alakításnak járó Oscar-díjat. Milyen állat volt Algernon a történetben?

Cliff Robertso

1831. szeptember 9-én született Izsó Miklós, szobrász, a 19. századi magyar nemzeti szobrászat egyik legnagyobb alakja. Ő alkotta (halála miatt tanítványa fejezte be) az ikonikus budapesti Petőfi-szobrot, és közismert Búsuló juhász című szobra, amellyel első nagy sikerét aratta. Ez a szobor abba típusba tartozik, amelyek jellemzően a polgári, paraszti, udvari élet köznapi eseményeit ábrázolják. Melyik jelző kapcsolódik ezekhez a szobrokhoz, képekhez, irodalmi művekhez?

Izsó Miklós

Izsó Miklós Búsuló juhász

1960. szeptember 9-én született a képen látható amerikai színész, humorista, forgatókönyvíró és filmproducer, a második legtöbb Arany Málna díjjal, illetve jelöléssel bíró színész. Ismertebb filmjei: Billy Madison – A dilidiák, Happy, a flúgos golfos, A vizesnyolcas, Nászok ásza, A kismenő, Spangol – Magamat sem értem!, Üres város, Kótyagos szerelem, Ki nevet a végén?, A Meyerowitz-történetek, Apafej. Ki ő?

Adam Sandler

1931. szeptember 9-én született Latinovits Zoltán, Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas magyar színész. A legnépszerűbb magyar színészek egyike, sokan úgy emlegetik: a színészkirály. Elsősorban színházi színésznek tartotta magát, de filmekben is gyakran szerepelt. Az Őrnagy szerepében mind a színpadon, mind a filmvásznon maradandót alkotott a Tóték című darabban, illetve az Isten hozta őrnagy úr! című filmben. Kinek a kisregénye volt az alapmű?

Latinovits Zoltán 

1957. szeptember 9-én született Mucsi Zoltán, Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Országos ismertséget Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999) című filmjével szerzett. Több filmben játszik együtt Scherer Péterrel, amelyekben két állandó karaktert személyesítenek meg. Pepét és …. Kit?

Mucsi Zoltán 

1982. szeptember 9-én született Péter Szabó Szilvia, magyar énekesnő. 2001-ben a NOX énekesnője lett. Együttesével sok sikert ért el, több zenei díjat, arany- és platinalemezeket tudhat a magáénak. 13 év szünet után az együttes 2022-ben tért vissza. A zenekar a római mitológiából ismert istennőről kapta a nevét. Minek az istennője Nox?

Péter Szabó Szilvia

1974. szeptember 9-én született a képen látható magyar színész. Feltűnt az Állítsátok meg Terézanyut!, az Első generáció, a Nincsen nekem vágyam semmi című filmekben, a Hacktion, a Jóban Rosszban és a Barátok közt című sorozatokban, de a legnagyobb sikert a Valami Amerika 1-3. filmek egyik főszerepe hozta meg neki. Ki ő?

Hujber Ferenc 

384. szeptember 9-én született Flavius Honorius, római császár, aki 393-tól 423-ig uralkodott. Több mint negyedszázados uralkodása az ókori Róma történetének legkatasztrofálisabb korszakai közé tartozott. Melyik esemény történt uralma alatt?

Flavius Honorius