Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0908 – 206

1979. szeptember 8-án született Alecia Beth Moore, Emmy- és háromszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő, színésznő, dalszerző, táncos. Eredetileg a Choice nevű lánycsapat tagja volt, majd 1995-től a szólókarriert épített. Jelentősebb slágerei: Just Give Me a Reason, Try, Lady Marmalade, What About Us, So What, Just Like Fire , Just Like a Pill, True Love, Please Don't Leave Me. Milyen néven ismerjük?

Pink

1157. szeptember 8-án született I. (Oroszlánszívű) Richárd, 1189-1199 között Anglia királya. Szentföldi keresztes hadjáratából hazafelé foglyul ejtették, és csak súlyos váltságdíj ellenében szabadult. Történetét a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film is megörökíti. Hol ejtették fogságba Richárd királyt?

I. Richárd angol király

1989. szeptember 8-án született Tim Bergling, művésznevén Avicii, svéd zenész, lemezlovas, zenei producer. Első stúdióalbuma 2013-ban jelent meg True címmel, és néhány év alatt a világ egyik legismertebb lemezlovasává nőtte ki magát. 2016 augusztusában egészségügyi okokra hivatkozva visszavonult a turnézástól, majd 2018. április 20-án elhunyt. Avicii művészneve egy buddhista fogalom. Pontosan mit jelent „avicsi”?

Tim Bergling

1912. szeptember 8-án született Radnóti Miklósné, magyar nyelvtanár, oktató, férje, Radnóti Miklós hagyatékának rendezője, őrzője, közrebocsátója. Férje számos versében keresztnevén említi. Mi volt Radnóti Milkósné lánykori neve?

Gyarmati Fanni

1982. szeptember 8-án született Marian Cozma, román válogatott kézilabdázó. 2002-től 2006-ig, a Dinamo Bukarestben játszott, majd Magyarországra igazolt, ahol ugyancsak sikeres pályafutása volt, bajnokságot és kupát nyert, ezen kívül a KEK-et is sikerült megszereznie. 2009-ben Magyarországot és Romániát egyaránt megrázó késeléses gyilkosság áldozata lett: Egy szórakozóhely előtt szíven szúrták. Melyik magyar város csapatában játszott Marian Cozma?

Marian Cozma

1850. szeptember 8-án született a képen látható magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”. 1901-ben elsőként kapta meg a Nemzeti Színház az örökös tagja címét. Ki ő?

Blaha Lujza

1981. szeptember 8-án született a képen látható Junior Prima díjas magyar televíziós műsorvezető, szerkesztő, újságíró. Az RTL Klubnál olyan műsorok élén volt látható, mint a Kölyökklub, a Reggeli, a Szombat esti láz, az X-Faktor, vagy a Csillag születik. 2014-ben szerződött a TV2-höz, ahol többek között a Rising Star, Az ének iskolája és a Kismenők c. műsorokat vezette. Ki ő?

Ördög Nóra

1974. szeptember 8-án született Damu Roland, magyar színész, szinkronszínész. Zűrös magánélete és erőszakos cselekedetei miatt börtönbüntetésre ítélték, amely kettétörte karrierjét. Leghíresebb szerepe a TV2 sorozatában Várnagy Előd karaktere volt. Melyik sorozatban játszott?

Damu Roland

1979. szeptember 8-án született Lékó Péter magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, többszörös világbajnokjelölt, többszörös sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes, világválogatott. A 2004-es klasszikus sakkvilágbajnokság döntőjében 7–7 arányú döntetlent játszott a világbajnokkal, amely a világbajnok számára címe megvédését jelentette. Ki volt ez a világbajnok?

Lékó Péter

1925. szeptember 8-án született Peter Sellers, BAFTA- és Golden Globe-díjas brit színész, komikus. Legjelentősebb szerepe a Rózsaszín Párduc filmek rendőrfelügyelője. Mi a karakter neve?

Peter Sellers