Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0914 – 212

1983. szeptember 14-én született a képen látható hatszoros Grammy-díjas angol énekesnő és dalszövegíró. Mély, érzelemteljes kontraalt énekhangjáról és a zenei műfajok, úgymint a soul, a rhythm and blues és a jazz sokoldalú ötvözéséről volt ismert. Alkoholmérgezésben halt meg 2011-ben, 27 éves korában. Ki ő?

Amy Winehouse

1769. szeptember 14-én született Alexander von Humboldt, német természettudós és utazó. Rendkívül sokoldalú természettudós volt, jelentős eredményeket ért el a fizika, kémia, földtudományok és csillagászat területén, valamint a botanikában, zoológiában, néprajzban és gazdasági földrajzban is. Számos utazást tett, ezek közül a legfontosabb 1799 és 1804 között tett utazása, melynek nyomán egy tengeráramlatot is elneveztek róla. Hol történt ez az utazás?

Alexander von Humboldt

1961. szeptember 14-én született Wittmann Géza magyar labdarúgó, középpályás, edző. Legnagyobb sikerét az 1985-ös UEFA-kupa- sorozatban érte el, ahol a döntőig jutott csapatával, majd a Real Madrid ellen mindkét mérkőzésen pályára lépett. A kupát az első mérkőzésen aratott győzelmével a madridi csapat nyerte a magyar csapattal szemben. Melyik csapat játékosa volt Wittmann Géza

Wittmann Géza

1947. szeptember 14-én született Sam Neill, Golden Globe-díjra jelölt új-zélandi televíziós- és filmszínész. Olyan filmekben játszott, mint A Z rohamosztag, a Halálos nyugalom, a Vadászat a Vörös Októberre, Az őrület torkában, a Halálhajó, a Vademberek hajszája vagy a Veszett vidék. Visszatérő szerepe Dr. Alan Grant a Jurassic Park című tudományos-fantasztikus kalandfilmben és folytatásaiban. Ki rendezte a filmet?

Sam Neill

1969. szeptember 14-én született Pong Dzsunho, Oscar-díjas dél-koreai filmrendező és forgatókönyvíró. Legismertebb filmjei közé tartozik A gazdatest (2006), a Snowpiercer – Túlélők viadala (2013), valamint a 2019-es alkotása, mely elnyerte az Arany Pálma-díjat és négy Oscar-díjat is. Mi a film címe?

Pong Dzsunho

1967. szeptember 14-én született Xantus Barbara, magyar színésznő. Elsősorban olyan tévésorozatokból ismert, mint a Barátok közt, a Tűzvonalban, a Drága örökösök vagy a Jóban Rosszban, de előtte országos ismertséget a Família Kft. hozott neki. Kinek a szerepében láthattuk?

Xantus Barbara

1980. szeptember 14-én született Jordán Adél, magyar színésznő, a Budapesti Katona József Színház tagja. Édesapja Jordán Tamás a Nemzet színésze és Kossuth-díjas színművész, édesanyja Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő. Egyik főszereplője volt a Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye alapján készült magyar interaktív filmnek, azaz kalandjátéknak, melyet a Private Moon Studios készített 2006 októberében. Mi a címe?

Jordán Adél 

1960. szeptember 14-én született a képen látható labdarúgó, a Pécsi MSC, a Feyenoord, valamint a magyar labdarúgó-válogatott egykori meghatározó tagja volt. Ezt követően edzőként folytatta pályafutását. 1983 és 1989 között 29 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1 gólt szerzett. 1986-ban részt vett a mexikói világbajnokságon. Ki ő?

Róth Antal

1919. szeptember 14-én született Ranódy László, Kossuth-díjas magyar filmrendező, főiskolai tanár, forgatókönyvíró, díszlettervező. A Pacsirta című filmje 1963-ban nyert díjat Cannes-ban, az Árvácska című filmje pedig Karlovy Vary-ban nyert díjat. Első játékfilmje az 1949-ben készült – Nádasdy Kálmánnal közösen rendezett – Ludas Matyi volt. A címszereplő az 1950-es évek egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésze volt. Ki?

Ranódy László 


Soós Imre 

1981. szeptember 14-én született Ashley Roberts, amerikai táncos és énekes. 2003-ban alakult meg lányegyüttese, melynek tagjai Ashley mellett Nicole Scherzinger, Carmit Bachar, Jessica Sutta, Melody Thornton, és Kimberly Wyatt. Debütáló kislemezük, a Sway, szerepelt a 2004-es Hölgyválasz című film filmzenéjén. Mi a zenekar neve?

Ashley Roberts