Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0915 – 213

1890. szeptember 15-én született Agatha Christie, angol írónő, „a krimi koronázatlan királynője”. A Guinness Rekordok Könyve szerint William Shakespeare könyvei és a Biblia után Agatha Christie könyveit adták ki a legnagyobb példányszámban az egész világon. Christie első regényét, A titokzatos stylesi esetet 1920-ban adták ki, Ki(k) a történet főszereplője(i)?

Agatha Christie

1946. szeptember 15-én született a képen látható háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró. Sajátos képi világa, lenyűgöző vizualitása, remekül szerkesztett operatőri munkája teszi jellegzetessé munkáit. Legismertebb filmjei: A szakasz, Tőzsdecápák, Született július 4-én, JFK – A nyitott dosszié, Született gyilkosok, Nixon, Halálkanyar, Minden héten háború, World Trade Center. Ki ő?

Oliver Stone

1941. szeptember 15-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó, az egyedüli magyar aranylabdás, a Nemzet Sportolója. A válogatottban 1958 és 1974 között 75 alkalommal lépett pályára. Posztja: középcsatár. Profi pályafutása során a Ferencvárosi TC csapatában szerepelt. Ki ő?

Albert Flórián

1789. szeptember 15-én született James Fenimore Cooper, a korai 19. század egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb amerikai írója. Leginkább tenger és indián témájú regényeket írt. Romantikus indián történeteinek őslakos főszereplői megfeleltek a „nemes vadember” ideálnak. Fő műve a Bőrharisnya- regényciklus. Melyik regény tartozik a sorozatba?

James Fenimore Cooper

1969. szeptember 15-én született Majorosi Marianna, Kossuth-díjas énekes, táncművész, pedagógus, a részben népzenét, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar együttes, a Csík zenekar tagja. Az egyik legnépszerűbb daluk a Most múlik pontosan című feldolgozásdal. Ez melyik együttes dala eredetileg?

Majorosi Marianna

1946. szeptember 15-én született Tommy Lee Jones, Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész. Filmszerepei mellett feltűnt televíziós sorozatokban (Charlie angyalai), és játszott klasszikus színházi darabokban (Hazafit nekünk!), valamint rendezőként és forgatókönyvíróként is elismerték. 1994-ben Oscar-díjat kapott A szökevény című film mellékszerepéért. Ki volt a film főszereplője?

Tommy Lee Jones

Harrison Ford

1923. szeptember 15-én született a képen látható Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Nagy sikerű televíziós filmek és színpadi előadások születtek műveiből. Az 1962-ben megjelent Rozsdatemető című regénye óriási sikert és hatalmas kritikai visszhangot váltott ki. Rövid idő alatt több mint 30 nyelvre fordították le. Ki ő?

Fejes Endre

1982. szeptember 15-én született Kinizsi Ottó, magyar színész, rendező, dramaturg, műsorvezető, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke. 1999-től a Barátok közt című napi tévésorozat állandó szereplője, Imre megformálója. Felesége színésznő, aki szintén a Barátok közt állandó szereplője volt. Ki ő?

Kinizsi Ottó


Deutsch Anita 

1254. szeptember 15-én született a képen látható velencei kereskedő, utazó, író, aki a közvélekedés szerint újra felfedezte Kínát Európa számára. Apjával és nagybátyjával 1271-ben indult keletre, és Perzsián keresztül el is jutott Kubiláj mongol nagykán és kínai császár pekingi (akkor Taidù) udvarába. Útleírása óriási hatást gyakorolt az európai földrajztudományra, irodalomra és történelemre. Ki ő?

Marco Polo 

1952. szeptember 15-én született a képen látható magyar gitáros, zeneszerző. becenevén Samu. Pályafutása során a Sygma, a Beatrice, a Gesarol, későbbi nevén P. Mobil, a P. Box, a Metal Company, majd a Bill és a Box Company együttesekben játszott. 1987-ben disszidált, majd egy ausztriai menekülttáborban halt meg azóta is tisztázatlan körülmények között. Ki ő?

Bencsik Sándor