Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0916 – 215

1952. szeptember 16-án született Mickey Rourke, BAFTA- és Golden Globe-díjas amerikai színész, ökölvívó. Első filmje Steven Spielberg Meztelenek és bolondok című produkciója volt, később játszott A test melege, Az étkezde, a Rablóhal, Az alvilág pápája, a Törzsvendég, A sárkány éve, A pankrátor, az Angyalszív, a Nyerő páros, A por és a Sin City című alkotásokban is. A 9 és 1/2 hét című világsikerű filmben ki volt a partnere?

Mickey Rourke

1745. szeptember 16-án született a képen látható katona, a napóleoni háborúk leghíresebb orosz tábornoka, kora egyik legjelentősebb katonai zsenije. Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata során ő csalta tőrbe és semmisítette meg az óriási francia sereget, és ez végül a hódító császár bukásához vezetett. Ki ő?

Mihail Kutuzov

1912. szeptember 16-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1931 és 1943 között 62 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a Ferencvárosi TC csapatában szerepelt. A World Soccer Magazine 1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó játékosa közé sorolta. Ki ő?

Sárosi György dr.

1893. szeptember 16-án született a képen látható Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az évtized közepén felfedezte a citrátciklus három tagját, a bioflavonoidokat (P-vitamin) és munkatársaival együtt áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében. 1937-ben az első – és máig egyetlen – magyar tudósként hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat. Ki ő?

Szent-Györgyi Albert

1924. szeptember 16-án született Lauren Bacall, Golden Globe-díjas és kétszeres Tony-díjas amerikai színésznő. Közel hét évtizedes pályafutása alatt olyan filmekben szerepelt, mint a Szegények és gazdagok, , a Hogyan fogjunk milliomost?, a Gyilkosság az Orient expresszen, a Tortúra, a Tükröm, tükröm..., A kísérő. Férjével, a Casablanca sztárjával a Sötét átjáró és a Key Largo című filmekben dolgozott együtt. Ki volt Lauren Bacall férje?

Lauren Bacall

Humphrey Bogart

1912. szeptember 16-án született a képen látható Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező. Leghíresebb alakítása egy éveken át sikerrel sugárzott szériához kapcsolódik: a Columbo című sorozatban ő játszotta a rosszul öltözött, látszólag lassú észjárású címszereplő nyomozót, aki az apró ellentmondásokból kiindulva végül mindig megoldotta a legreménytelenebbnek látszó bűnügyeket. Ki ő?

Peter Falk 

1868. szeptember 16-án született Albert William Herre, amerikai ichthiológus. Természettudományi munkásságában jelentős a Fülöp-szigetek halfajait érintő feltáró tevékenysége. Ezen túl lichenológiai munkássága jelentős. Mivel foglalkozik a lichenológia tudományága?

Albert William Herre

1943. szeptember 16-án született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, politikus, diplomata. Főleg gyermekeknek szóló rajz-, és bábfilmek ismert szinkronhangja (Legkisebb Ugrifüles). 1990-ben a Külügyminisztériumban dolgozott főosztályvezető-helyettesi beosztásban, majd 1991-ben megalapította a Los Angeles-i főkonzulátust, amelynek 1995-ig főkonzuli rangú vezetője volt. Ki ő?

Márton András 

1893. szeptember 16-án született a képen látható magyar származású filmrendező és producer. Filmjei igazán látványosak voltak, leghíresebb közülük az 1933-as VIII. Henrik magánélete, amelyet, és Oscar-díjra is jelöltek. Ezek után még több nagy sikerű filmet forgatott, mint például a Rembrandt (1936). Producerként többek között olyan filmek fűződnek még nevéhez, mint A dzsungel könyve és a III. Richárd. Ki ő?

Korda Sándor

1956. szeptember 16-án született a képen látható sokszoros Emmy-díjas amerikai illuzionista. A Forbes magazin szerint a világ kereskedelmi szempontból valaha volt legsikeresebb bűvésze. 11 Guinness-rekordot tart, csillaga van a Hollywoodi hírességek sugárútján és az amerikai Kongresszusi Könyvtár Élő Legenda-elismerését is megkapta. Ki ő?

David Copperfield