Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1106 – 244

1921. november 6-án született James Jones amerikai regényíró. Háborús élményei ihlették leghíresebb műveit, az úgynevezett háborús trilógiát (Most és mindörökké, A vékony vörös vonal, Fütty). A Most és mindörökké című regényből több filmes feldolgozás készült. Az 1979-es tévésorozat egyik női főszerepét, Lorene Rogers karakterét a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő alakította. Ki ő?

James Jones

Kim Basinger

1851. november 6-án született Grosschmid Béni (más néven: Zsögöd Benő), magyar jogtudós, bíró, ügyvéd, egyetemi tanár, akadémikus, udvari tanácsos. Oroszlánrésze volt az 1894. évi polgári házassági törvény, illetve az Első Polgári Törvénykönyv tervezetének megalkotásában és több más törvény előkészítésében. Unokaöccse neves író volt, aki az Egy polgár vallomásai című művében megemlékezik nagybátyjáról. Ki az író?

Grosschmid Béni

1936. november 6-án született Csűrös Karola, magyar színésznő, érdemes művész. Színpadi szerepei mellett az 1960-as, 70-es években rendszeresen feltűnt a filmvásznon, majd a férje Horváth Ádám (társ)rendezésében készült Szomszédok című teleregény egyik főszereplőjeként szerzett rendkívüli népszerűséget. Mi a karakter neve?

Csűrös Karola

1946. november 6-án született Tolcsvay Nagy Béla, Kossuth-díjas magyar gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró. Tolcsvay László bátyja, a Tolcsvay-trió vezetője. 1968-ban folk-beat kategóriában győztek a Ki mit tud?-on. 1973-ban az Illés-együttessel és egy énekesnővel KITT-egylet néven léptek fel. Mi az énekesnő neve?

Tolcsvay Nagy Béla

1970. november 6-án született Ethan Hawke, négy Oscar-díjra és egy Tony-díjra jelölt amerikai színész, rendező és forgatókönyvíró. Fontosabb filmjei: Holt költők társasága, Fehér Agyar, Életben maradtak, Mielőtt felkel a Nap, Gattaca, A Newton fiúk, Kiképzés, A 13-as rendőrőrs, Időhurok. Volt felesége a képen látható színésznő, akivel a Gattaca forgatásán ismert meg. Ki ő?

Ethan Hawke

Uma Thurman

1814. november 6-án született Ganz Ábrahám, vasöntőmester, gyáros, a magyar nehézipar egyik megteremtője, aranykoronás érdemkereszt tulajdonosa, Buda városának tiszteletbeli polgára. 1849-ben Ne bántsd a magyart! feliratú ágyúcsöveket öntött, ezért Haynau hatheti fogságra ítélte. Munkája eredményeként fejlődtek ki szerény üzeméből az idők során az ismert Ganz vállalatok. Milyen származású volt Ganz?

Ganz Ábrahám

1884. november 6-án született a képen látható nemzetközi hírű magyar orientalista, arab nyelvészeti, kultúrtörténeti író, irodalmár, nyelvész, történész, országgyűlési képviselő, több arab nemzeti akadémia tagja. Fontosabb műveit: A félhold fakó fényében, Kelet fényei felé, Gondolatok Gül Baba sírjánál, Allah Akbar! Ki ő?

Germanus Gyula

1946. november 6-án született Sally Field, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, rendező, producer. Fontosabb filmjei: Norma Rae, Hely a szívemben, Acélmagnóliák, Lányom nélkül soha, Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, Ahol a szív lakik, Mindent a szépségért. A Steven Spielberg rendezésében készült, 2012-ben bemutatott történelmi drámában az amerikai elnök szerepét játszó Daniel Day-Lewis feleségének karakterét alakította. Mi a film címe?

Sally Field

1931. november 6-án született Mike Nichols, Oscar-díjas, német származású amerikai televízió-, színház- és filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. 1970-ben készítette a mérsékelt sikert aratott, később kultfilmmé vált alkotását Joseph Heller azonos című regényéből, melyben egy második világháborús Földközi-tengeri légi bázison egy katonai pilóta azt próbálja elérni, hogy elmebetegnek nyilvánítsák, hogy ne kelljen újabb bevetéseken részt vennie. Mi a film címe?

Mike Nichols

1926. november 6-án született a képen látható válogatott labdarúgó, kapus, edző. Testvére, Miklós labdarúgó volt. Pályafutása során játszott az FTC és a Bp. Dózsa csapatában. 1948 és 1953 között 16 alkalommal szerepelt a válogatottban. 1956-ban az Egyesült Államokba távozott, ahol 1965 és 1967 között az Egyesült Államok labdarúgó válogatottjának szövetségi kapitánya, majd a Houston Stars vezetőedzője volt. Ki ő?

Henni Géza