Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1107 – 245

1810. november 7-én született Erkel Ferenc, magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész, a magyar nemzeti opera megteremtője. A Hunyadi László és a Bánk bán című operák és a nemzeti himnuszunk zeneszerzője. Zenei munkássága mellett egy játék mestere, egyletének elnöke volt. Melyik ez a játék?

Erkel Ferenc

1949. november 7-én született Su Pollard, angol színésznő és énekesnő. Több mint 35 színpadi darabban és musicalben, valamint több mint 40 pantomimben szerepelt. Két könyvet is írt, de leginkább a Csengetett, Mylord? című népszerű sorozat szereplőjeként vált ismertté, ahol Ivy Teasdale karakterét személyesítette meg. Mi Ivy foglalkozása a filmben?

Su Pollard

1867. november 7-én született Marie Curie, Franciaországban élt fizikus és vegyész. A radioaktivitás úttörő kutatója. Ő volt a párizsi Sorbonne első női professzora, azonkívül elsőként kapott kétszer Nobel-díjat, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért. 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben egymaga a kémiai Nobel-díjat. Milyen nemzetiségű volt Marie Curie?

Marie Curie

1879. november 7-én született Lev Trockij, ukrán zsidó származású orosz-szovjet marxista politikus, forradalmár, az 1905-ös oroszországi forradalom, majd az 1917-es októberi orosz forradalom egyik vezéralakja, a Vörös Hadsereg megalapítója. Később szembekerült Sztálinnal, ezért 1928-ban száműzték, majd 1940-ben a szovjet titkosszolgálat egy ügynöke Mexikóban megölte. Hogyan?

Lev Davidovics Trockij

1903. november 7-én született a képen látható osztrák zoológus, ornitológus, az úgynevezett klasszikus összehasonlító magatartáskutatás úttörője, illetve a modern etológia egyik megalapítójának is szokták nevezni. 1973-ban megosztott orvosi-élettani Nobel-díjat kapott az egyéni és szociális viselkedésminták felépítésével és működésével kapcsolatos felfedezéseiért. Ki ő?

Konrad Lorenz

1913. november 7-én született Albert Camus, Nobel-díjas francia író és filozófus, a modern filozófia egyik irányzatának képviselője, mely szerint a megismerés kiindulópontja az egyéni lét. Fő művei: Közöny, A pestis, A bukás, Sziszüphosz mítosza, Caligula. Melyik filozófiai irányzat meghatározó alakja Camus?

Albert Camus

1967. november 7-én született a képen látható francia zenei producer és house–DJ. A DJ Magazin 2011-ben a Top 100 DJs listán az első helyre őt választotta meg. 2011-ben a brit DJ Mag megválasztotta a világ legjobb DJ-jének. 2015-ben megkérték, hogy ő írja meg 2016-os EB dalát, aminek címe This One's For You. Ki ő?

David Guetta

1971. november 7-én született Robin Finck, amerikai zenész, gitáros, billentyűs, énekes, a Nine Inch Nails amerikai industrial hard rock zenekar gitárosa. Játszott a Marilyn Manson együttesben, valamint a Guns N’ Roses-ben, amikor az alapító gitáros 1996-tól tíz évre kilépett a zenakarból. Ki a Guns N’ Roses gitárosa?

Robin Finck

Slash

1930. november 7-én született a képen látható amerikai színész, aki a Száguldás a semmibe című akciófilm főszerepével lett ismert, de a népszerűséget a Petrocelli című televíziós sorozatban játszott címszerepe hozta meg neki, ahol egy, a Harvardon végzett olasz–amerikai ügyvédet alakított. Ki ő?

Barry Newman

1887. november 7-én született Dr. Gragger Róbert, magyar irodalomtörténész. A magyar irodalomtörténet, a magyar könyvészet és a magyar kultúrdiplomácia jeles képviselője. Filológiai felfedezése a latin nyelvű Leuveni kódex lapjain azonosított, egyik legkorábbi magyar nyelvemlék: „Volék sirolm-tudotlon./Sirolmol sepedëk,/búol oszuk, epedëk…” Hogy nevezzük ezt a nyelvemléket?

Gragger Róbert