Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1108 – 246

1935. november 8-án született Alain Delon, César-díjas francia színész, filmrendező, producer. Az 1960-as években készült filmjeivel vált ismertté, és népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. Mítoszához számtalan nőügye is hozzájárult. Első élettársa a képen látható kétszeres César-díjas német–francia színésznő, „Sissi”, Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné megformálója. Ki ő?

Alain Delon

Romy Schneider

1847. november 8-án született Bram Stoker, ír író, a világ egyik legismertebb horrortörténetének, a Drakula gróf válogatott rémtetteinek (1897) szerzője. Bár nem Stoker találta ki magát a vámpírt, a regény nagy hatással volt a vámpírok iránti érdeklődés növekedésére, a színházi és filmváltozatok tucatjait inspirálta a 20. században. Egyik legelső és talán leghíresebb filmfeldolgozásban a grófot a képen látható magyar színész alakította. Ki ő?

Bram Stoker

Lugosi Béla

1944. november 8-án született a képen látható magyar író, műfordító, eszperantista. Rendkívül termékeny író, közel 800 könyve jelent meg magyar nyelven. Műveinek eladási példányszámai megközelítik a tizenegymilliót. Főleg sci-fi könyvei és paranormális jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Saját állítása szerint A pusztító című 1993-as film az ő 1986-os Holtak harca című művén alapul. Ki ő?

Nemere István

1656. november 8-án született Edmond Halley, angol csillagász, geofizikus, matematikus, meteorológus és fizikus, kiemelkedő polihisztor. Kiszámította az 1607 és 1682 között észlelt 24 üstökös pályáját, köztük a róla elnevezett, legutóbb 1986-ban napközelben járt üstökösét is. Másik nagy csillagászati eredménye, hogy az általa kidolgozott számítási módszerrel határozták meg először a Föld és egy másik égitest távoltágát szinte pontosan 153 millió kilométerben. Melyik ez az égitest?

Edmond Halley

1946. november 8-án született Frenreisz Károly, Kossuth-díjas magyar rockzenész, zeneszerző. 1973-ban alapította meg a Skorpió együttest, amely a mai napig kisebb-nagyobb megszakításokkal aktív. Ő a frontembere és a zenekarvezetője is az együttesnek. Előtte a Metróban zenélt, majd 1971-ben alapító tagja volt a 70-es, 80-as évek egyik lesikeresebb együttesének, melynek 1973 januárjáig basszusgitárosa, fúvósa, énekese volt. Melyik ez az együttes?

Frenreisz Károly

1900. november 8-án született Margaret Mitchell, amerikai írónő. 1936-ban jelent meg leghíresebb, sokáig egyetlen fennmaradt művének hitt regénye, amelyen tíz évig dolgozott, és amely egy csapásra világhírűvé tette. 1937-ben Pulitzer-díjat kapott. Regényének filmváltozatában olyan híres és tehetséges színészek játszottak, mint Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard és Olivia de Havilland. Mi a regény címe?

Margaret Mitchell

1948. november 8-án született Deák Bill Gyula, Artisjus-díjas magyar blues-énekes. Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik. Országos ismertséget a Hobo Blues Band énekeseként szerzett, majd később saját zenekaraival lépett fel. Emellett filmekben is szerepet kapott, jelentős alakítást nyújtott az István, a király című rockopera 1983-as ősbemutatóján. Melyik szerepben láthattuk?

Deák Bill Gyula

30. november 8-án született Marcus Cocceius Nerva, Nerva néven a Római Birodalom császára. Vele nyílt meg az Antoninus-dinasztia, melynek uralkodóit szokás a „jó császárok” névvel aposztrofálni, és amely érdekessége, hogy az uralkodók nem egymás vér szerinti leszármazottai, hanem adoptált utódai voltak. Melyik császár nem tartozik az öt „jó császár” közé?

Nerva

1966. november 8-án született a képen látható skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, a Brit Birodalom Rendjének birtokosa, több Michelin-csillag tulajdonosa. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és A pokol konyhája (Hell's Kitchen), hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. Ki ő?

Gordon Ramsay

1947. november 8-án született Guus Hiddink, holland labdarúgó, labdarúgóedző. Legnagyobb edzői sikereként világbajnoki 4. helyet ért el 1998-ban Hollandia, 2002-ben pedig egy ázsiai ország szövetségi kapitányaként. Ezzel az ázsiai labdarúgás addigi legnagyobb sikerét könyvelhette el. Melyik ez az ország?

Guus Hiddink