Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1204 – 262

1946. december 4-én született a képen látható, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Balázs Béla-díjas magyar színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Felesége Almási Éva színésznő, lányuk szintén színésznő. Ki ő?

Balázsovits Lajos

1949. december 4-én született a képen látható Oscar-díjas amerikai színész, énekes, producer és zeneszerző. Több mint 50 éves pályájája során többek között Az utolsó mozielőadás, a Villám és Fürgeláb, a King Kong, a Csillagember, az Esélylesők, az Azok a csodálatos Baker fiúk, A halászkirály legendája, a Félelem nélkül, az Időzített bomba, A nagy Lebowski, A manipulátor, a K-PAX - A belső bolygó, A vasember, a Kecskebűvölők és A préri urai című alkotásokban szerepelt. Ki ő?

Jeff Bridges

1953. december 4-én született Solti János, EMeRTon-díjas magyar könnyűzenész, az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar „all-around” dobos, zeneszerző, tanár. A Generálban kezdte pályáját, majd 1977-ben állt be a 2016-ig működő rockegyüttesbe az Amerikába disszidált alapító Laux József helyére. Melyik zenekar tagja volt Solti János?

Solti János

1956. december 4-én született a képen látható Máté Péter-díjas magyar énekes, színművész, rockzenész. Az ország 1983-ban ismerte meg, amikor az István, a király című rockopera ősbemutatóján a címszereplőnek adta a hangját. Ki ő?

Varga Miklós 

1964. december 4-én született Marisa Tomei, Oscar-díjas amerikai színésznő. Olyan filmsikerekben láthattuk, mint A Vinny, az 1ügyű, A hálószobában, A pankrátor, a Mi kell a nőnek?, a Ki nevel a végén?, a Faterok motoron, a Csillagot az égről vagy a Mielőtt az ördög rádtalál. Az Oscar című, 1991-ben bemutatott vígjátékban a korszak egyik akciósztárja filmbeli lányát, Lisa Provolonét alakította. Ki játszotta a megjavult maffiózó, Angelo Provolone karakterét?

Marisa Tomei

1963. december 4-én született a képen látható ukrán rúdugró, sportvezető. 1991-ig a Szovjetunió, majd utána Ukrajna színeiben vett részt különböző világversenyeken, melyek során összesen egy olimpiai és hat világbajnoki aranyérmet szerzett. Pályafutása során harmincötször állított fel új világrekordot. Ki ő?

Szerhij Bubka

1922. december 4-én született a képen látható francia színész, az 1950-es évek legismertebb európai filmszínésze, rövid élete alatt 34 filmben szerepelt. Olyan produkciókban játszott, mint A félkegyelmű, A test ördöge, A pármai kolostor, A kalandor, a Királylány a feleségem, a Vörös és fekete vagy a Montparnasse 19. Ki ő?

Gérard Philipe

1892. december 4-én született Francisco Franco, spanyol katonatiszt, a spanyol polgárháborúban a nacionalista erők egyik vezetője, 1939–1975 között Spanyolország vezetője (Caudillo). Hosszú és gyakran véres diktatúrája az olasz fasizmushoz nagyon hasonló módon működött. Hogy nevezték Franco mozgalmát?

Francisco Franco

1875. december 4-én született Rainer Maria Rilke, osztrák impresszionista költő, a 20. század legnevesebb, német nyelven író költői közé tartozik. Egyik legismertebb verse az Archaikus Apolló-torzó, melyet magyarul Tóth Árpád fordításában olvashatunk. Minek volt az istene Apolló a római mitológiában?

Rainer Maria Rilke

1866. december 4-én született Vaszilij Kandinszkij, orosz festő, a szűkebb értelemben vett valóság- és természetábrázoló jelleget, azaz a valóság tárgyi összefüggéseit és alakjait a műalkotásokból kiküszöbölő és a művészi munkában tudatosan figyelmen kívül hagyó, a hagyományos természetelvű és ábrázoló jellegű művészettel szembehelyezkedő, természeti motívumokra még csak nem is utaló képzőművészeti irányzat művelője. Hogy nevezzük ezt az irányzatot?

Vaszilij Kandinszkij