Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 1203 – 261

1960. december 3-án született a képen látható amerikai színésznő. Első filmje az 1978-as Őrjöngés volt. Szerepelt a nagy sikerű Szárnyas fejvadászban, majd később olyan produkciókban is, mint a Tőzsdecápák, az Acélmagnóliák, A szomszéd nője mindig zöldebb, vagy a Kill Bill. Ki ő?

Daryl Hannah

1948. december 3-án született a képen látható Grammy-díjas angol énekes. 1968-ban alapította Tony Iommi gitárossal, Terence „Geezer” Butler basszusgitárossal és Bill Ward dobossal heavy metal együttesét, melynek 1980-ig volt állandó tagja, utána szólókarrierbe kezdett, illetve saját együttesével lépett fel. Ki ő?

Ozzy Osborne

1911. december 3-án született Giovanni „Nino” Rota, olasz zeneszerző. Filmzenéi tették világhírűvé. Olyan mesterművek zenéjét szerezte, mint Az édes élet, a 8½, a Rómeó és Júlia, valamint A Keresztapa című maffiatrilógia első két részének zenéje, melynek második részéért átvehette az Oscar-díjat. Ki a film rendezője?

Nino Rota

1955. december 3-án született Alberto Tarantini, argentin labdarúgó. Az argentin válogatott tagjaként részt vett az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon, illetve az 1980-as Mundialiton, és 1978-ban csapapával világbajnokságot nyert. Hol rendezték a labdarúgó világbajnokságot 1978-ban?

Alberto Tarantini

1960. december 3-án született a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Olyan filmekben játszott, mint A szökevény, Az elveszett világ: Jurassic Park, A nagy Lebowski, a Hannibal, a Vakság, az Egy egyedülálló férfi, az Őrült, dilis, szerelem, a Carrie vagy Az éhezők viadalából két film. A 2014-es Megmaradt Alice-nek című filmben nyújtott alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjat kapott. Ki ő?

Julianne Moore

1985. december 3-án született Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, 112 alkalommal magyar bajnok úszó. Pályafutása alatt 2004 és 2021 között öt olimpián szerepelt, ahol 4 ezüst- és két bronzérmet szerzett. Melyik volt az első és az utolsó olimpiája?

Cseh László

1930. december 3-án született a képen látható francia-svájci filmrendező, a francia új hullám legendája. Filmjeiben a történet, a jelenetek sorrendje és a színészi játék is sajátos szabályok alapján működik. Néhány ismertebb munkája: Kifulladásig, Éli az életét - tizenkét képben, Kettes szám, Mentse, aki tudja (az életét), Új hullám. Ki ő?

Jean-Luc Godard

1968. december 3-án született a képen látható Oscar-díjas kanadai-amerikai színész, leginkább az 1999-ben bemutatott A múmia című kalandfilmből és folytatásaiból ismert. Játszott a Kőbunkó, Az őserdő hőse és A bájkeverő című filmvígjátékokban és A csendes amerikai című filmdrámában. 2023-ban A bálna című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Ki ő?

Brendan Fraser

1971. december 3-án született Till Attila, magyar riporter, műsorvezető, filmrendező. Napjaink egyik legtöbbet szereplő műsorvezetője, kinek olyan produkciók fűződnek a nevéhez, mint a Sztárban sztár, a Big Brother, a Megasztár vagy a Drágám, add az életed! Filmrendezőként néhány rövidfilm után 2008-ban mutatkozott be a Pánik című játékfilmmel, melyet a 2015-ös nagy sikerű gengszterfilmje követett. Mi a film címe?

Till Attila

1965. december 3-án született a képen látható kétszeres olimpiai bajnok német műkorcsolyázónő. Két olimpiai győzelme után 1988-tól NDK állampolgársága ellenére profinak szerződött és három évig Észak-Amerikában turnézott. Később modellkedett és a filmezésbe is belekóstolt. 1990-ben Emmy-díjat kapott a Carmen a jégen című filmbeli alakításáért. Később feltűnt a nagy sikerű 1998-as Ronin című amerikai-francia akciófilmben is. Ki ő?

Katarina Witt